Škotska premijerka danas u Bruxellesu traži podršku za napuštanje Velike Britanije

Škotska premijerka danas u Bruxellesu traži podršku za napuštanje Velike Britanije

Foto: FAH

ŠKOTSKA premijerka Nicola Sturgeon danas putuje u Bruxelles s ciljem da europskim čelnicima objasni situaciju u državi. Ona će im potvrditi da Škotska želi ostati članica Europske unije, ali da to ne može bez ponovljenog referenduma o neovisnosti kojim bi Škoti potvrdili da žele napustiti Veliku Britaniju, koja je prema rezultatima referenduma o Brexitu već de facto van Europe.

Naime, ona je zaista odlučila zadržati škotsko mjesto u Europskoj uniji bez obzira na Brexit. Osim toga, Sturgeon već dugo traži priliku preko koje bi mogla ostvariti neovisnost svoje države. Čini se da bi za nju Brexit upravo mogao biti takva prilika, pogotovo ako joj vjetar u leđa daju europski moćni političari koji su sada itekako ljuti na Camerona i Veliku Britaniju. Prije dvije godine Škoti su glasali za ostanak u Velikoj Britaniji, međutim sada su se stvari promijenile i došlo je do stanovitog "referendumskog" neslaganja između Škota i Engleza.
 

Sturgeon je rekla da u srijedu putuje u Bruxelles podastrijeti stajališta i interese Škotske predstavnicima glavnih parlamentarnih skupina i predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Schulzu.

"Odlučno ostajem pri namjeri zadržavanja odnosa i mjesta Škotske u Europskoj uniji", rekla je Sturgeon tijekom rasprave o Brexitu u parlamentu u Ediburghu.

"Da izađemo iz Europe, to bi bilo protiv volje našeg naroda, i demokratski neprihvatljivo", zaključila je i istaknula da su Škoti glasali za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji s čak 62 posto i da se preko te činjenice ne može proći tek tako.

Prema posljednoj anketi koju je proveo The SUnday Times, 52 posto Škota želi da se njihova država odvoji od Velike Britanije i da kao neovisna zemlja zadrži svoje članstvo u Europskoj uniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara