Skulptura kralja Zvonimira bit će postavljena na glavnom kninskom trgu

KNIN će za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza, na glavnom trgu dobiti brončanu skulpturu kralja Zvonimira, koja će s postoljem biti visoka gotovo šest metara, izvijestila je danas Udruga promicatelja kulturne i povijesne baštine Knina u Zagrebu.

Skulptura, rad hrvatskog kipara Zlatka Čulara, bit će postavljena uz Željeznički kolodvor na kninskom trgu koji bi se trebao preimenovati iz Starčevićevog u Zvonimirov trg, rečeno je.

Kninjani će model spomenika kralja Zvonimira moći vidjeti na izložbi slika Zlatka Čulara, koja će za nekoliko dana biti premještena iz Zagreba u Knin, rekao je Vjekoslav Karara, predsjednik Udruge.

Knin, kao i svi naši gradovi, ima vrijednu baštinu i više ju voli isticati od negativnosti koje se neopravdano javno stavljaju u prvi plan, rekao je Karara.

Sve će izložbe, koje organizira zagrebački Autobusni kolodvor, biti premještene u Knin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izložbenog prostora na kninskoj Tvrđavi ne bi se postidio ni najveći grad, rekao je Karara, dodavši kako su te izložbe dobro primljene i posjećene.

Zlatko Čular (1935., Dubrovnik) završio je školu za primijenjenu umjetnost u Splitu i Akademiju likovne umjetnosti, kiparski odsjek u Zagrebu 1957. Bio je suradnik majstorske radionice Antuna Augustinčića 1959.-1963., a izlaže od 1960. Suradnik je na četrdesetak likovnih kolonija u zemlji i inozemstvu.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja za likovni rad te odličja Republike Hrvatske - Red Danice hrvatske 1998.

Autor je više spomeničkih rješenja, od kojih se ističu spomenik Josipa Jelačića u Glini 1997., fontane u Novskoj, u Staroj Gradiški, Kiseljaku i drugih radova.

(Hina) xiluc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara