Skupina kongresnika za što brže uključenje Hrvatske u NATO

SKUPINA američkih kongresnika predložila je usvajanje parlamentarne rezolucije kojom se preporuča uključenje Hrvatske u NATO što je prije moguće, u znak priznanja zemlji koja je ostvarila bitan napredak u ispunjenju kriterija za članstvo u Savezu i bitno poboljšala suradnju s Haškim sudom.

Rezoluciju je početkom studenoga u Predstavničkom domu Kongresa predložio kalifornijski kongresnik Elton Gallegly, predsjednik Pododbora za Europu vanjskopolitičkog odbora toga doma. Kao sponzori rezolucije pridružili su mu se kongresnici George Radanovich i Peter Visclosky, supredsjedatelji Hrvatskog kongresnog kluba.

Rezolucija je ovih dana upućena na Odbor za vanjsku politiku koji je treba usvojiti, a da bi se ponovno našla pred Predstavničkim domom mora dobiti potporu još 25 zastupnika, od kojih 10 trebaju biti članovi Odbora. Još nije poznato kada će članovi Odbora raspravljati o tom pitanju.

Prijedlog rezolucije HR529 odaje priznanje Hrvatskoj na ostvarenom napretku u zadovoljavanju političkih, ekonomskih i vojnih zahtjeva za članstvo u NATO-u i preporuča da Hrvatska bude pozvana u puno članstvo Sjevernoatlantskog saveza što je ranije moguće.

"S potpunim zadovoljavanjem smjernica i kriterija za članstvo, Hrvatska treba biti pozvana u punopravno članstvo Sjevernoatlantskog saveza u najranijem mogućem datumu", navodi se u Rezoluciji koja Hrvatsku ocjenjuje kao pouzdanog partnera SAD-a i zemlju koja pridonosi stabilizaciji jugoistočne Europe.

U rezoluciji se kaže da je Hrvatska od stjecanja neovisnosti ostvarila značajan napredak u jačanju demokratskih institucija, poštivanju ljudskih prava i vladavine prava te joj odaje priznanje za doprinos u borbi protiv globalnog terorizma i ostvarivanje zahtjeva iz NATO-ova Akcijskog plana za članstvo te konstruktivno sudjelovanje u Američko-jadranskoj povelji.

Hrvatskoj se također odaje priznanje da je značajno poboljšala suradnju s Haškim sudom te preporuča da nastavi poduzimati neophodne korake kako bi osigurala da se pronađe preostali haški optuženik, odbjegli general Ante Gotovina, i izruči Sudu.

Ova se rezolucija jasno razlikuje od stajališta State Departmenta koji traži da uhićenje i izručenje Gotovine bude uvjet za hrvatsko priključenje NATO-u.

Naime, podtajnik za politička pitanja u State Departmentu Nicholas Burns rekao je prošloga mjeseca da Hrvatska neće postati članica NATO-a sve dok ne uhiti Gotovinu i preda ga Den Haagu.

U prijedlogu rezolucije skupine kongresnika kaže se da je Europska unija otpočela pristupne pregovore s Hrvatskom jer su zadovoljeni kriteriji za kandidaturu, uključujući punu suradnju s Haškim sudom te da je hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio predanost hrvatske Vlade punoj suradnji sa Sudom i poduzimanju mjera da se Gotovina pronađe i izruči ICTY-ju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara