SKUPŠTINA BRODOGRADILIŠTA "VIKTOR LENAC"

Brodogradlište "Viktor Lenac" u 2002. ostvarilo je 108,7 milijuna kuna gubitka koji će biti "pokriven" iz kapitalnog dobitka (25,2 mil. kuna), ostalih pričuva (58,8 mil. kuna) i iz buduće dobiti (24,7 mil. kuna), stoji u financijskom izvješću koje su dioničari tog brodogradilišta prihvatili na današnjoj redovnoj Glavnoj skupštini u Kostreni.

Također su prihvatili poslovno izvješće i izvješće o nadzoru poslovanja te tvrtke u 2002. Tin Dolički ponovno je imenovan za predsjednika Glavne skupštine s mandatom od četiri godine. Članovi Skupštine izmijenili su Statut tvrtke, pa će Nadzorni odbor umijesto pet imati tri, a ne kako je prvobitno bilo predloženo, sedam članova. U novi saziv Nadzornog odbora izabrani su Giancarlo Zachello, Davorin Kajić i Marija Kolarić. Iako je bila najavljena, nije donesena odluka o povećanju broja članova Uprave, pa će brodogradilištem i dalje upravljati direktor Damir Vrhovnik .

Direktoru i članovima NO-a dane su razrješnice za poslovanje i nadzor u 2002., a za revizora u 2003. imenovan je zagrebački PriceWaterhouseCoopers d.o.o.

Predsjednik Nadzornog odbora i većinski vlasnik brodogradilišta Giancarlo Zachello rekao je nakon Skupštine da prati pregovore o nastavku ulaganja u to brodogradilište te da se konačna odluka banaka očekuje u sljedećih nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izjavio je kako se nada da će Raiffeisen banka i Privredna banka Zagreb financirati nastavak rada i završetak razvojnog projekta. Na novinarski upit hoće li putem dviju tvrtaka ostati dioničar brodogradilišta, rekao je da hoće te da je zato i prihvatio obveze predsjednika NO-a. Na pitanje hoće li novčano poduprijeti brodogradilište, Zachello je kazao da će uložiti u temeljni kapital, ali ne i u nastavak financiranja jer "nije bankar nego industrijalac". Potvrdio je da je postojala ideja o osnivanju nove tvrtke na koju bi bila prenesena imovina brodogradilišta, ali da su dioničari, nakon što su upoznati da to nije u skladu s hrvatskim zakonima, odustali. Novinare je pak zamolio da povećaju pritisak na neodlučne ulagače.

Na pitanje hoće li, radi potpore brodogradilištu, povezati njegovo poslovanje sa svojim ostalim tvrtkama, Zachello je kazao da "ne treba miješati dioničarstvo i posao" te da "to što je netko dioničar ne znači da mora i poslovati s tom tvrtkom". Dodao je da će, nakon što remontni dok 11 počne s radom, brodove iz svojih talijanskih poduzeća vjerojatno servisirati u "Viktoru Lencu", ali da će to ovisiti o konkurentnosti cijena usluga. Na upit o svojoj ukupnoj zaradi kao dioničara brodogradilišta, Zachello je kazao da je dio uloženoga novca vratio u vrijeme dobroga poslovanja tvrtke.

Direktor Damir Vrhovnik dodao je da brodogradilište ima dovoljno ugovorenih poslova i ove godine očekuje oko 80 milijuna dolara prihoda. Radnicima je isplaćeno oko 60 posto plaća za svibanj, a ostatak će im biti isplaćen za 20-ak dana, istaknuo je.

Brodogradilištu "Viktoru Lencu" potrebna su ulaganja od oko 26 milijuna kuna za nastavak rada i dovršetak druge faze razvojnog ciklusa. O nastavku ulaganja vode se pregovori s dioničarima - International Finance Corporationom (IFC), Njemačkom razvojnom bankom (DEG) i Raiffeisen bankom te ostalim poslovnim bankama. Sindikat metalaca Hrvatske zatražio je od Raiffeisen banke i Privredne banke Zagreb da nastave ulagati u brodogradilište. U protivnom, Sindikat će radnike pozvati na bojkot tih banaka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara