Slavodobitnik alke Mario Šušnjara

ALKAR Mario Šušnjara, 25-godišnji student ekonomije iz Trilja, sladobitnik je 288. sinjske alke, održane danas pod pokroviteljstvom "puka Sinja i Cetinskoga kraja" pred više od deset tisuća gledatelja, među kojima su bili i mnogobrojni turisti koji ljetuju na jadranskoj obali.

Šušnjara je pogodio dvije sride i jedanput u dva te skupio osam punata, dva više od ostale trojice favorita. Alkarski vojvoda Ivan Čikara čestitao mu je na junačkome megdanu i na koplje mu privezao znamenje pobjede - hrvatsku trobojnicu, a pripala mu je i zlatna plaketa Viteškoga alkarskog društva. Na tradicionalnoj alkarskoj večeri za dva dana Šušnjari će predsjednik Alkarskog društva uručiti zlatni prsten i sablju, što je dosad pobjednicima davao pokrovitelj Alke predsjednik Republike.

Novčanu nagradu od 30.000 kuna slavodobitnik neće primiti jer su se alkari dogovorili da se nagrade za baru, čoju i alku uplate u Fond za obranu izabranoga alkarskog vojvode, generala Mirka Norca, koji je u riječkom zatvoru.

Obnašatelj dužnosti alkarskog vojvode Ivan Čikara pozdravio je prije početka ovogodišnje Sinjske alke nazočne zastupnike Hrvatskoga sabora, splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, lokalne dužnosnike, predstavnike udruga iz Domovinskog rata, te sve branitelje i njihove obitelji. Podsjetivši na slavnu bitku s Turcima godine 1715., Čikara je istaknuo da sinjske zidine simboliziraju domoljublje, junaštvo, hrabrost, odanost i postojanost vjere, koje su u zalog ostavili naši pradjedovi.

Slododu nam nikad nitko nije darovao, plemeniti narod Cetinskoga kraja iz ljubavi prema domu i domovini, prožet hrabrošću, poštenjem i čestitošću, a vjekovima osnažen vjerom u Boga, tu je slobodu sam izvojevao, rekao je Čikara u pozdravnom govoru.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod Cetinskoga kraja također je pokazao svoju čvrstinu i odlučnost u nedavnome Domovinskom ratu, kada je, pod vodstvom prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ostvario svoj san - neovisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku, rekao je Čikara. Istaknuo je kako nam preostaje na teškoj i krvavoj povijesti graditi bolju i ljepšu budućnost. Braniteljima i obiteljima poginulih branitelja poručio je da ono što su učinili za domovinu i njezinu slobodu nije zaboravljeno i nikada neće biti.

"Budimo mudri i razboriti, pa u svojim odlukama i djelima ne promašujmo nego pogađajmo u sridu", rekao je na kraju pozdravnog govora obnašatelj dužnosti alkarskog vojvode Ivan Čikara.

Današnje alkarsko slavlje, koje se održava u spomen na pobjedu malobrojnih Sinjana nad turskim osvajačima godine 1715., počelo je jutros najavom prangija s gradske tvrđave i budnicom limene glazbe ulicama Sinja, te svetom misom i predavanjem pred kapelom na vrhu gradske tvrđave.

Na svečanoj tribini ove godine nije bilo predstavnika vlasti, nego samo neki saborski zastupnici, uglavnom oporbenih stranaka.

U natjecanju je sudjelovalo 17 kopljanika na čelu s alajčaušem i najstarijim sudionikom Sinjske alke Ivanom Zoricom, a u tri utrke pogodili su devet srida.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara