Slična moždana aktivost povezuje kockanje i ovisnost o drogama

MOŽDANE stanice koje sadrže dopamin, neurotransmiter koji izaziva dobar osjećaj, izgleda da se aktiviraju u situacijama koje podsjećaju na kockanje, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Science.

Slična moždana aktivnost primijećena je kod ovisnosti o drogama, rekao je za Reuters autor studije dr. Christopher D. Fiorillo.

To bi otkriće moglo pomoći u traženju objašnjenja zašto ljudi postaju ovisni o kockanju i ukazati na buduće liječenje kojim bi se prekinuo krug ovisnosti kod kockara i kod narkomana, smatra Fiorillo.

Međutim, on je upozorio da će se korist tog otkrića pokazati u budućnosti jer još uvijek nema visoko učinkovitog liječenja ovisnosti o drogama.

U novoj studiji, provedenoj na Sveučilištu u Fribougu u Švicarskoj, Fiorillo je sa svojim kolegama otkrio da razine dopamina rastu u moždanim stanicama majmuna kada su oni suočeni sa situacijom u kojoj je neizvjesno hoće li biti nagrađeni ili ne.

"Budući da je neizvjesnost dobitka odlika kockanja, čini se vjerojatnim da dopamin pridonosi ustrajnosti kockarskog ponašanja", rekao je. On je dodao da je dopamin veza između kockarskog ponašanja i ovisnosti o drogama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara