Slobodna Dalmacija: Glavni urednik popljuvao novinare, uzeo 42 mandata

NAKON što je kod ukidanja dopisništva Slobodne Dalmacije i formiranja agencije EPEHA došlo do "nesporazuma", pa je pedesetak novinara tog lista za Božić dobilo otkaze bez novih ugovora za buntovnike u agenciji, urednicima tog lista stigla je danas nova prijetnja radi neposluha, kažu naši izvori iz tog lista.

>Slobodna Dalmacija: Glavni urednik popljuvao novinare, uzeo 42 mandata

Novi je glavni urednik Zoran Krželj, kako doznajemo iz splitske redakcije, pismeno zatražio 42 mandata na raspolaganje od svih urednika rubrika i njihovih zamjenika sa šturim objašnjenjem da se radi o reorganizaciji. U Splitu sumnjaju da se radi o "još jednom zastrašivanju kako bi prestali protesti protiv uništavanja lista". Da bi stvar bila gora, glavni je urednik odlučio napokon progovoriti o napetostima koje potresaju taj list već mjesecima.

Novinari protestiraju "potaknuti lijenošću, inertnošću, egoizmom, zaštitom osobnog komoda"

"Ni riječ nije objavljena o formiranju agencije i selidbi u Dugopolje sve ovo vrijeme, da bi nas dan nakon ovih otkaza dočekala partijska osuda, obračun u vlastitim novinama", kaže naš izvor koji želi ostati anoniman, kako bi se još malo zadržao u listu i mogao govoriti prije nego, uvjeren je, izleti kroz vrata redakcije koja se još uvijek nalazi u centru Splita.

Krželj je u tekstu preko cijele 6. stranice počastio buntovne novinare epitetima poput lijenčine, egoisti, ludisti koji se bore protiv napretka, rade za konkurenciju i manipuliraju osjećajima čitatelja. Podsjeća i da se kod preseljenja Slobodne iz samog centra grada u susjedstvo Jugoplastike i škvera dignula još bučnija buna.

Navodi da se sele u daleko bolje uvjete u Dugopolje, koje je danas "praktički u središnjem dijelu nastajućeg splitskog megapolisa". Za pojačavanje dojma iskoristio je i prepisku novinara sa sindikalcima, čijoj su se objavi protivili kako bi zaštitili ugled firme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi i da se preseljenju usprotivilo nekih 25 novinara, iako to, kažu nam u Splitu, nije istina, jer je na konferenciju za novinare 15. svibnja, unatoč prijetnjama otkazima o kojima se šuškalo po hodnicima Slobodne, došlo njih pedesetak.

"Lokaliziranje" Slobodne u korist "bebe" Ninoslava Pavića, nacionalnog Jutarnjeg lista

Pokušava se stvoriti dojam da je glavni problem preseljenje redakcije lista u Dugopolje, ali zapravo to nije razlog pobune, tvrde buntovnici. Obećanje prilikom prodaje lista Europapress Holdingu, kaže naš sugovornik, bilo je razvijanje nacionalne kuće, direktne konkurencije Jutarnjem listu. Stvarni "poslovni potezi" govore jedino o marginalizaciji Slobodne Dalmacije i njenom pretvaranju u lokalni list, a sve u korist omiljenijeg izdanja EPH - Jutarnjeg, koji po zamislima Uprave kuće zaslužuje primat na nacionalnoj razini.

"Prvo što je nagovijestilo početak kraja je ukidanje dopisništva u Dubrovniku, Šibeniku, Zagrebu i Zadru, i sve su te ljude okupili u agenciju koja sad piše za Jutarnji list. To je smrt za nacionalnu novinu", kaže on. "Drugo, preselili su list iz matičnog grada. Kako bi reagirali novinari da se HRT preseli u Jastrebarsko? I to u zaista skučen prostor, dva metra kvadratna po novinaru koji je umjetnim stvaranjem prostora nakon što smo progovorili rastegnut na devet kvadrata?", kaže Splićanin, koji zaključuje - "Ovo je dno dna za Slobodnu".

Komentar Uprave lista ili Europapress Holdinga nismo bili u mogućnosti dobiti zbog kasne dojave.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara