Slovenci na referendum o EU 23. ožujka

SLOVENSKI birači odlučivat će o uključenju u Europsku uniju na referendumu koji će se održati 23. ožujka, odlučio je u četvrtak parlament na posebnom zasjedanju posvećenom integracijama u EU i NATO.

Za odluku da se na taj dan raspiše tzv. savjetodavni referendum glasovalo je 60 zastupnika, a 12 ih je bilo protiv, uglavnom pripadnika oporbenih stranaka koji dovode u pitanje datum i način organiziranja referenduma.

Predsjednik socijaldemokrata (SDS) Janez Janša dovodi u pitanje spomenuti datum i zbog još postojećih dilema oko raspisivanja referenduma o članstvu u NATO savezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijelo posebno zasjedanje slovenskoga Državnog zbora u četvrtak je bilo obilježeno znakovima neslaganja oporbe i vladajućih stranaka oko načina izvedbe referenduma o ulasku u NATO. Pritom su vladajuće stranke oporbu optuživale za politizaciju i pokušaj da preko eventualnog neuspjeha referenduma sruši sadašnju vladu.

Oporba je za vladajuće liberalne demokrate iznijela mišljenje da ne žele politički konsensuz oko NATO saveza zbog stanja u svojoj stranci, odnosno činjenice da kroz dva tjedna imaju izborni kongres na kojemu će izabrati novog predsjednika stranke.

Referendumska pitanja i ostale dileme u vezi s referendumima o ulasku u euroatlantske integracije moraju biti riješena u prvom tjednu idućeg mjeseca, kada će se referendum i i službeno raspisati, te biti precizirano pitanje na koje će odgovarati birači na referendumskim biralištima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara