Slovenci na referendum o EU u prvoj polovici iduće godine

Referendum na kojemu će Slovenci odlučivati o svom uključivanju u Europsku uniju održat će se u prvoj polovici iduće godine, rekao je u ponedjeljak u parlamentu Janez Potočnik, ministar za europske poslove u dosadašnjoj vladi premijera Janeza Drnovšeka.

Potočnik će istu dužnost zadržati i u vladi mandatara Antona Ropa koja treba u četvrtak biti potvrđena od strane zastupnika Državnog zbora.

Potočnik je prilikom izlaganja pred parlamentarnim odborom o uspješnom završetku pregovora s EU i idućim zadacima slovenske vlade istaknuo da se referendum o uključenju planira u prvoj polovici iduće godine, kada će biti potpisan i ugovor o pristupu.

´Kampanja pred referendum ne smije biti propagandne naravi nego treba osigurati da ljudi budu obaviješteni o svim aspektima ulaska u Europsku uniju´, izjavio je Potočnik.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je i važne zadaće koje cijelu vladu čekaju do potpisivanja ugovora o pristupu što se planira sa 16. travnja 2003, te aktivnu suradnju u prihvaćanju stajališta kakvu Europsku uniju Slovenci žele i trebaju nakon njena proširenja.

´Europska unija od Slovenije očekuje i aktivnu ulogu u europskoj politici prema balkanskom području. To je jedinstvena prilika da se kao članica dokažemo, ali i dužnost da državama jugoistočne Europe pomognemo na njihovu putu prema članstvu´, rekao je Potočnik članovima parlamentarnog odbora odbora za vanjsku politiku i

europske poslove. Datum referenduma na kojemu će Slovenci odlučivati o prihvaćanju ugovora o učlanjenju s EU nije još preciziran, a trenutačno bi za učlanjenje prema vladinim podacima glasovalo oko 61 posto građana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara