Slovenija bez odluke Vijeća sigurnosti neće odobriti transport američkog oružja

Slovenska vlada neće odobriti tranzit američkog oružja i opreme prema Turskoj zbog obrane te zemlje u slučaju napada na Irak bez odluke Vijeća sigurnosti UNa, izjavio je u petak za francusku agenciju AFP slovenski premijer Anton Rop. L

Prema tumačenju slovenskog premijera, Slovenija bez odgovarajuće odluke Vijeća sigurnosti neće imati osnove za odlučivanje o molbi koju je američka vlada u tom smislu Ljubljani uputila prije više tjedana, ali o njoj još nije odlučivala.

Slovenski ministar obrane Anton Grizold izjavio je pak na pitanje o dozvoli za tranzit američkoog naoružanja, nakon današnjeg susreta s hrvatskom ministricom obrane Željkom Antunović, da je to pitanje koje nadilazi resor ministarstva obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema ranije izraženim stajalištima Ljubljane, eventualna odluka o dozvoli za tranzit imala bi karakter bilateralnog sporazuma s SAD-om, a takav bi sporazum morao odobriti i parlament.

Kako je iz razgovora s Ropom prenijela agencija AFP, Slovenija u vezi spomenute odluke čeka na odluku Vijeća sigurnosti koje se treba izjasniti o američko-britansko-španjolskom prijedlogu rezolucije koja bi otvorila put za uporabu sile protiv Iraka.

(Hina) fl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara