Slovenija bez vojske na granici

Slovenska vlada u četvrtak je raspravljala o realizaciji plana po kojemu do 2007. godine treba realizirati zaštitu slovenskohrvatske granice prema schengenskim pravilima, te zanijekala navode tiska da zbog kadrovskog deficita razmišlja o angažiranju pripadnika vojske u tu svrhu.

"Zadaće na području granične sigurnosti obavlja policija. Nitko ne razmišlja o tome da bi vanjsku granicu Europske unije štitila vojska jer bi to bilo u suprotnosti s europskom pravnom stečevinom", izjavio je na konferenciji za novinare nakon sjednice državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Vinko Gorenak.

Gorenak je rekao da će Ministarstvo unutarnjih poslova vladu do 10. idućeg mjeseca obavijestiti o kadrovskim aspektima plana za policijsku zaštitu granice prema Hrvatskoj kao vanjskoj granici Europske unije. Potrebno je, naglasio je Gorenak, osigurati potreban broj policajaca za schengenski način zaštite granice, ali je moguće da će se naći i određene rezerve kako bi se izbjeglo dodatno zapošljavanje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija očekuje da će za schengenski nadzor granice biti spremna do 2007. godine. Spremnost će ove i iduće godine ispitivati Europska komisija u sklopu evaluacije priprema za uključivanje Slovenije u schengenski prostor.

(Hina) xfl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara