Slovenija: Birači za "veliku koaliciju" nakon izbora

Dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora koji će se održati 3. listopada slovenski birači naklonjeni su formiranju vlade u kojoj bi u "velikoj koaliciji" bile prisutne najveće stranke desnog i lijevog centra, pokazala je telefonska anketa koju je u subotu objavilo ljubljansko "Delo".

Veliku koaliciju programski i politički raznorodnih stranaka kao najbolju kombinaciju u vladi poduprlo je 31,3 posto ispitanika, za koaliciju lijevog centra opredijelilo se 17,2, a za koaliciju desnog centra 16,9 posto od 720 ispitanika, dok ih 34,6 posto o tome još nema mišljenje.

U sadašnjem sazivu parlamenta, na osnovi izbora iz 2000. godine, nalazi se 7 stranaka sa 88 predstavnika, te dva predstavnika talijanske i mađarske manjine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski analitičari predviđaju da će ove godine rezultat izbora biti "tijesan", za razliku od onoga pred 4 godine kada su liberalni demokrati (LDS), koje sada vodi premijer Anton Rop, osvojili 34 posto glasova, što je bio njihov najbolji ikad zabilježeni rezultat, te tako s lakoćom formirali vladu u kojoj su uglavnom bile stranke ljevice.

(Hina) xfl ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara