Slovenija: Hrvatska želi prejudicirati razgraničenje na moru

"KONCESIJA koju je Vlada RH produžila Ini za istraživanje nafte i plina u sjevernom Jadranu još je jedan u nizu pokušaja kojima Hrvatska želi prejudicirati razgraničenje na moru, razgraničenje morskih pojasa, morskog dna i podzemlja između dviju država", izjava je koja stoji u priopćenju koje je slovensko ministarstvo vanjskih poslova objavilo na svojoj internet stranici u nedjelju.

U Sloveniji su se, podsjećamo, u petak održali žestoki prosvjedi protiv odluke hrvatske vlade, koja je Ini produžila koncesiju za istraživanje nafte i plina u sjevernom Jadranu. Slovenski ministar vanjskih poslova smatra kako Hrvatska tim činom jednostrano poseže za područjem mora, morskog dna i podzemlja nekadašnje SFRJ.

HSP je, s druge strane zabrinut, jer smatra da je slovenska diplomatska nota, koju je Slovenija u petak uručila Hrvatskoj, navodno želeći zaštititi svoje interese na području gdje granica na moru nije definirana, suprotna međunarodnom pravu.

Kako javlja HRT, iz HSP-a slovensku notu smatraju "posezanjem za hrvatskim morem, morskim dnom i podzemljem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuta je stranka najavila da će zatražiti hitnu sjednicu Odbora za vanjsku politiku Sabora kako bi se o tom pitanju postigao konsenzus svih hrvatskih stranaka, te kako će od Vlade tražiti odlučnu diplomatsku akciju kako bi se spor vezan uz morske granice riješio u skladu s međunarodnim pravom.

Izjavu predsjednika Mesića, u kojoj kaže kako "smatra da je granica na moru poznata jer imamo utvrđenu granicu s kopna na more, a Jadran je podijeljen čim je dobivena izlazna točka na more", prenijela je i RTV Slovenija, za koju je državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Andrej Šter izjavio kako Slovenija "ne može pristati da takvi jednostrani potezi s hrvatske strane budu shvaćeni kao argument u mogućoj arbitraži".

B.S.
Foto:Mape

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara