Slovenija: I devize Ljubljanske banke Frankfurt pitanje su sukcesije bivše SFRJ

SLOVENIJA u petak još nije službeno reagirala na vijesti da hrvatska vlada kani tužiti LHB banku u Frankfurtu, koja je u većinskom vlasništvu Nove Ljubljanske banke (NLB), zbog prikrivanja stanja s depozitima nekadašnje Narodne banke Jugoslavije.

U Ljubljani se, međutim, takav potez tumači "zaoštravanjem" do kojeg opet dolazi zbog stare devizne štednje vodeće slovenske banke i njezine podružnice u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Motivi zašto se hrvatska vlada odlučila na takav potez upravo u ovome trenutku nejasni su, te su vjerojatno povezani s ponovnim eksponiranjem pitanja stare devizne štednje Ljubljanske banke Zagreb koje je zadnjih godina nekako bilo "u zatišju", komentirao je dopisnik iz Zagreba Drago Balažic za slovenski radio.

Visoki predstavnik slovenskog premijera za sukcesiju Rudolf Gabrovec izjavio je za slovenski radio da su najava hrvatske tužbe i njezin interes da dozna što se dogodilo s nestalim depozitima NBJ-a u mješovitim bankama inozemstvu "legitimni", jednako kao i interes ostalih nasljednica.

Član upravnog odbora Nove Ljubljanske banke Boris Zakrajšek rekao je da bi se pitanje podataka o nestalim depozitima brže rasplelo kad bi Hrvatska ratificirala bečki sporazum o sukcesiji. Zakrajšek je rekao da je njihova podružnica u Frankfurtu prenijela Narodnoj banci Jugoslavije pitanje Hrvatske o tome što se dogodilo s depozitima, ali da još nisu primili odgovor.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara