Slovenija: Jelinčič pohvalio ministarstvo vanjskih poslova

Slovenski parlamentarni zastupnik Zmago Jelinčič u srijedu je pohvalio stajalište službene Ljubljane izraženo u noti u vezi mogućeg proglašenja hrvatskog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru."Slažem se s ministarstvom koje je u utorak naglasilo da smo mi zastupnici predstavnici naroda koji nisu vezani nikakvim naputcima", rekao je Jelinčič na konferenciji za novinare, dodajući kako Slovenci i Hrvati različito gledaju na parlamentarnu demokraciju.

"U Hrvatskoj vlada diktira što se smije, a što ne, pa tamo misle da je slično i u Sloveniji. No, kod nas je parlament najviši organ u državi, a naša je vlada samo izvršni organ parlamenta", rekao je Jelinčič.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je na molbu iz hrvatske note da pojasni stajališta Zmage Jelinčiča u vezi gospodarskog pojasa naglasilo kako po slovenskom ustavu zastupnici nisu vezani na instrukcije, nego su predstavnici naroda, što se može protumačiti i kao distanciranje od Jelinčičevih izjava, ali i kao stajalište da je njemu dozvoljeno da govori onako kako mu odgovara jer nije član vlade nego parlamenta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jelinčič je većinu svoje konferencije za novinstvo posvetio osvježavanju svojih poznatih izjava o tome kako "Hrvatska nikad nije imala Istru" (uz tvrdnju kako su je prisvojili "hrvatski ustaše i hrvatski komunisti"), te najavama "međunarodne konferencije o podjeli jugoslavenskog Jadrana" koja će se, kako je ustvrdio, održati uskoro u beogradskom centru Sava.

"Vlasti u Beogradu toj su konferenciji naklonjenije nego slovenska vlast. Ljubljana Hrvatima, koji joj podmeću klipove pod noge, još uvijek nudi svesrdnu pomoć pri ulasku u euroatlantske organizacije", izjavio je Zmago Jelinčič, pozivajući službeno Ljubljanu da se "agresivnije odaziva" na hrvatske izjave kako Slovenija nema izlaz na otvoreno more.

Sve će to, očekuje Jelinčič, biti riješeno u Beogradu 20. rujna, kada će o pitanjima raspada Jugoslavije biti podnijeta 23 referata, što će ih Slovenska nacionalna stranka na svoj trošak objaviti u posebnom zborniku.

(Hina) fl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara