Slovenija: Kod Drnovšeka "motivacijski razgovor" o tome kako pokrenuti znanost

Kako pokrenuti znanost kao osnovu društvenog i ekonomskog razvoja bila je tema koja je u srijedu u okviru "konvencije o budućnosti Slovenije" pod vodstvom predsjednika države Janeza Drnovšeka okupila nekoliko desetaka najistaknutijih znansvenika, političara i javnih radnika, a svi su se složili da razvoj države valja temeljiti na znanju, a ne na materijalnim bogatstvima.

Kako je nakon šestosatnog sastanka rezimirao sam Drnovšek, to je bio "motivacijski razgovor ljudi koji rade na znanstvenom području, ali međusobno malo surađuju", a vlada će zajedno sa Slovenskom akademijom znanosti i umjetnosti razmisliti kako toj suradnji dati poticaj.

"Slovenija je sada na prijelomnici, vrijeme takozvanih velikih tema je iza nas, a sada treba odgovoriti na izazove koji nas očekuju u budućnosti, među ostalim i na pitanja uloge i razvoja znanosti", ocijenio je Drnovšek.

Kako je izneseno tijekom razgovora slovenskih znanstvenika kod predsjednika države, po broju znanstvenih objava Slovenija se može mjeriti s razvijenim zemljama Europske unije, ali ne i po broju znanstvenih citata, što je najvažniji kriterij.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je Slovenija 1999. godine s 516 objavljenih znanstvenih radova na milijun stanovnika bila u Europi na 15. mjestu, ali po broju visoko citiranih znanstvenih objava njen je rezultat mnogo slabiji - samo 3 visoko citirane znanstvene objave na milijun stanovnika, što je deset puta slabije od prosjeka u Europskoj uniji.

Glavni element razvoja Slovenije trebaju biti ljudska bogatstva i u njih treba ulagati, rekao je u svom prilogu raspravi predsjendik parlamenta Borut Pahor, a premijer Anton Rop je rekao da država dosta ulaže u obrazovanje i znanost, ali je upitna struktura tih investicija. Ozbiljan problem slovenskih poduzeća je njihova nedovoljna inovativnost i konkurentska sposobnost, ocijenio je Rop.

(Hina) fl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara