SLOVENIJA: KUČAN VEĆ U PONEDJELJAK PUTUJE U DEN HAAG

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan u ponedjeljak će otputovati u Den Haag, gdje će u srijedu kao svjedok tužiteljstva nastupiti u procesu protiv Slobodana Miloševića, priopćila je u nedjelju navečer njegova savjetnica za odnose s medijima Špela Furlan.

Kučana će pratiti njegovi nekadašnji savjetnici Miha Ribarič i Zdenko Roter, te nekadašnji šef kabineta advokat Peter Toš. Razlozi za odlazak u Haag dva dana prije najavljenog svjedočenja nisu priopćeni.

Kučan je u nedjelju navečer po prvi put od kako je dobio poziv za svjedočenje govorio o tome što očekuje od svojega nastupa pred haškim tribunalom i na koji način može doprinijeti argumentima optužnice protiv Miloševića.

"Sigurno neću moći reći ništa bitno novoga, ali izgleda da su važne i interpretacije događaja u kojima sam sudjelovao", izjavio je Kučan u nedjelju u razgovoru za slovensku televiziju, što ga je prenijela i agencija STA.

Kučan je rekao da njegovo svjedočenje u Haagu predstavlja priliku da kaže koji su motivi vodili Sloveniju u razdruživanje s bivšom Jugoslavijom, a prvenstveno zašto je odabrala takav način osamostaljivanja za kojega se odlučila.

Uz to, rekao je Kučan, a navodi slovenska agencija, haško je svjedočenje prilika da se sudu pomogne u razumijevanju procesa koji su donijeli mnogo tragičnog za sve "jugoslavenske narode", a "možda najviše za Srbe" koji su "tragična žrtva" politike svog ondašnjeg vodstva, odnosno Miloševića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kučan je dodao kako je dokaz da je slovenski put osamostaljivanja bio pravilan "to gdje je danas Slovenija, a gdje druge republike nekadašnje Jugoslavije".

Bivši je slovenski predsjednik - pojašnjavajući zahtjev koji je nakon haškog poziva uputio ministarstvu obrane u vezi s dokumentacijom iz vremena osamostaljivanja - rekao da je to učinio kako bi se na svjedočenje dobro pripremio, te da je uvjeren kako u Sloveniji nije bilo prekršaja međunarodnog prava koja su u to vrijeme spominjali "zabludjeli jugoslavenski generali".

Kučan je u vezi svog svjedočenja i eventualnih Miloševićevih provokacija u unakrsnom ispitivanju rekao kako je uvjeren da za Sloveniju iz razdoblja osamostaljivanja nema činjenica koje bi joj bile na teret.

"Tko tada nije bio spreman prihvatiti i razumjeti slovensko osamostaljenje i način na koji je do toga došlo, a koji je bio u svim točkama legitiman i legalan, taj se vjerojatno niti sada s time ne slaže", rekao je Kučan za slovensku televiziju.

U Sloveniji se naime od objave da će Kučan svjedočiti u Haagu i suočiti se s Miloševićem na optuženičkoj klupi špekuliralo da bi tom prigodom Milošević mogao pokušati diskreditirati Sloveniju i njezino ondašnje vodstvo kao "separatističko" i kao uzročnika za krvavi raspad Jugoslavije.

(Hina) fl nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara