Slovenija: Liberali oslabljeni na lokalnim izborima

Slovenski liberalni demokrati (LDS) oslabljeni su na lokalnim izborima održanim u nedjelju zajedno s predsjendičkima na kojima je Drnovšek izabran za šefa države.

U Ljubljani je dosadašnju gradonačelnicu Viku Potočnik neočekivano pobijedila nekadašnja televizijska novinarka Danica Simčič, ali će u gradskom vijeći ostati na vlasti ´lijeva koalicija´ liberala i udružene liste socijalnih demokrata, a slično je i u Mariboru, gdje gradonačelnikom ostaje Boris Sovič iz Udružene liste.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Novom mestu je s vrlo malom prednošću pred konzervativnim kandidatom Francom Koncilijom gradonačelnik postao nekadašnji veleposlanik u Hrvatskoj Boštjan Kovačič. Najveći poraz liberala i udružene liste koje su temeljne stranke sadašnje vladajuće koalicije na državnoj razini zabilježen je u Kopru, gdje je na mjesto gradonačelnika dolazi mlađi biznismen Boris Popovič. Iako ga je koalicija lijevih stranaka koja je na vlasti u gradu već više godina proglašava lokalnim tajkunom sumnjiva renomea, Popovič je sa svojom nezavisnom listom ´Koper je naš´ osvojio relativnu većinu u gradskom vijeću, a obećava novi ekonomski rast i povezivanje s poslovnim krugovima u Italiji zbog čega je već dobio nadimak ´mali Berlusconi´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara