Slovenija na popisu država s američkom vojnom pomoći, antinatovci prosvjeduju

Podatak da je Slovenija na popisu država srednje i istočne Europe koje će dobiti američku vojnu pomoć ponovno je u Ljubljani izazvala prosvjede antiglobalista i protivnika uključenja u NATO savez. L

Jedna je takva skupina u srijedu pred parlamentom prosvjedovala s parolom: "Ne želimo krvavi novac!".

Po nekim vijestima, na tom popisu objavljenom u utorak, upisane su države koje će dobiti pomoć a sudjeluju na američkoj strani u ratu protiv Iraka, bilo u vojnom smislu ili političkom podrškom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministarstvo obrane u objašnjenju je ustvrdilo da je vjerojatno zapravo riječ o redovitoj godišnjoj pomoći SAD-a na osnovi koje je slovenska vojska u zadnjih pet godina dobila 18 milijuna dolara, a ne "nagradi" za članstvo u američko-britanskoj koaliciji.

Predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku Jelko Kacin ustvrdio je da je ipak možda riječ o dodatnim sredstvima jer je Slovenija politički podržala antiterorističku koaliciju stvorenu nakon napada na SAD pretprošle godine.

Ministar za vanjske poslove, neposredno prije potpisivanja pristupnog protokola s NATO savezom u Bruxellesu u srijedu odbio je komentirati spomenuta nagađanja, ali je dodao kako je Slovenija nedavno podržala stajališta Europske unije o iračkoj krizi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara