Slovenija: Oporba dogovor slovenske i hrvatske policije ocjenjuje skandaloznim

VANJSKOPOLITIČKI odbor slovenskog parlamenta završio je u srijedu poslijepodne bez zaključaka hitnu sjednicu o Piranskom zaljevu, ali je opozicija kao "skandalozni dokument" ocijenila dogovor slovenske i hrvatske policije s početka kolovoza o izbjegavanju incidentnih situacija u zaljevu, prema kojemu su jedna i druga strana izmjenjivale informacije u slučaju slanja policijskih plovila u sporno područje.

"To je skandalozan dokument i sigurno će biti iskorišten na našu štetu", rekao je predsjednik oporbenih Demokrata (SDS) Janez Janša, a predsjednik Nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič demonstrativno je napustio sjednicu.

Janša je vladi premijera Ropa zamjerio što na "hrvatske provokacije", kako što je, po njegovu mišljenju, potpisivanje savudrijskog memoranduma Hrvatske stranke prava (HSP) s istarskim ribarima, "odgovara jednakom mjerom". Janša je rekao da je potez premijera Antona Ropa koji je s više ministara u subotu u Piranskom zaljevu "lovio morske pse" bio potez "predizbornog folklora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slovenski ministar unutarnjih poslova Rado Bohinc izjavio je na sjednici da spomenuti dokument direktora slovenske i hrvatske policije nije stupio na snagu i da se je slovenska strana definitivno odrekla tog sporazuma 25. kolovoza, kada su prestala važiti uputstva direktora policije Darka Anželja.

"Slovenska policija cijelo vrijeme kontrolira Piranski zaljev i nije se odrekla jurisdikcije nad njim", izjavio je Bohinc.

Slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl, koji je također bio nazočan hitnoj sjednici, rekao je da je slovenska vanjska politika vrlo aktivna u pogledu rješavanja granične problematike s Hrvatskom i da u tom pogledu "još nisu iscrpljene sve mogućnosti".

Stručnjak za međunarodno pravo i povremeni suradnik slovenskog ministarstva vanjskih poslova dr. Miha Pogačnik rekao je u srijedu navečer za komercijalnu POP televiziju vezi s problematikom određivanja granice na moru s Hrvatskom da za Sloveniju u pogledu cjelovitosti Piranskog zaljeva i izlaza na otvoreno more "ništa nije izgubljeno". Slovenija ubuduće mora "ažurno prosvjedovati" u slučaju ulaska hrvatskih plovila u Piranski zaljev, a isto tako i u slučaju da bi Hrvatska zaustavljala slovenske brodove u zaštićenoj ekološko-ribolovnoj zoni (ZERP) nakon početka njene primjene 3. listopada, i to bez obzira na zastavu pod kojom brod plovi. Slovenija, po Pogačnikovom mišljenju, taj prostor i dalje treba tretirati kao međunarodne vode.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara