Slovenija priprema novi pomorski zakonik; Janša za slovenski gospodarski pojas

SLOVENSKA vlada povukla je u srijedu iz parlamentarne procedure prijedlog novog pomorskog zakonika, kako bi ga, kako je objasnio predstavnik ministarstva za promet i veze Damjan Križnik, dopunila odredbom kojom će parirati odluci Hrvatskog sabora, koji je u petak, s odgodom od godinu dana, prolasio ekološkoribolovni pojas u Jadranu.

Vlada o novim dopunama neće glasovati na svojoj redovnoj sjednici u četvrtak, objasnio je Križnik, a o konkretnim izmjenama sadašnjeg prijedloga koji treba biti raspravljan na sjednici parlamenta koja započinje potkraj ovog mjeseca nije želio govoriti.

U međuvremenu u srijedu je predsjednik oporbene Demokratske stranke (SDS) Janez Janša zajedno sa skupinom zastupnika podnijela vlastiti prijedlog pomorskog zakona, s prijedlogom da on u parlamentarni postupak uđe po skraćenom postupku.

Janšina skupina zastupnika predlaže da se u postojeći pomorski zakon uvedu dva nova članka, jedan o određivanju epikontinentalnog pojasa i drugi na osnovi kojeg bi Slovenija mogla, u slučaju da se na to odluči, proglasiti i vlastiti isključivi gopspodarski pojas u Jadranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pri tome valja voditi računa o stanju u Piranskom zaljevu na dan 25. lipnja 1991. godine", izjavio je Janša.

U uvodnom obrazloženju zakona upućenom predsjedniku parlamenta Borutu Pahoru predsjednik SDS-a kazao je da je hrvatskim proglašenjem ekološko-ribolovnog pojasa u Jadranu "poništen sporazum Drnovšek-Račan" o morskoj granici, te da se Slovenija mora pozivati na stanje iz vremena osamostaljenja obiju država, kada je Slovenija, kako tvrdi Janša, imala kontrolu nad cijelim Piranskim zaljevom.

Prema Janšinom prijedlogu pomorskog zakona, "epikontinentalni pojas Slovenije obuhvaća morski prostor izvan vanjske granice teritorijalnog mora Slovenije do granice epikontinentalnog pojasa sa susjednim državama", a "granice epikontinentalnog pojasa Slovenije i Italije određene su sporazumom Italije i bivše SFRJ iz 1968. godine".

Janša također predlaže i članak po kojemu bi "do postizanja sporazuma o razgraničenju epikontinentalnog pojasa s Hrvatskom Slovenija izvodila suverena prava u tom pojasu u skladu sa stanjem na dan 25. lipnja 1991. godine".

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek izjavio je u utorak za slovenski radio da se protivi izmjenama starog pomorskog zakona u kojemu se navodi da Slovenija kao "geografski prikraćena država" nema svog epikontinentalnog pojasa niti mogućnosti da proglasi gospodarski ili neki drugi pojas u Jadranu, te upozorio da bi "zrcalno preslikavanje" odluke Hrvatskog sabora vodilo u nepotreban konflikt. Drnovšek je rekao da Slovenija ne priznaje odluku Sabora o proglašenju ekološko-ribolovnog pojasa, te da premda "nije najsretniji formulacijom iz starog pomorskog zakonika" nije za njegove izmjene koje bi zaoštrile spor s Hrvatskom i oslabile slovensku poziciju u Europi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara