Slovenija: Redukcije u trgovini strujom i dalje na snazi, Krško sigurno

Redukcija prijenosa električne struje slovenskim dalekovodima ostaje na snazi do sredine idućeg tjedna unatoč ponovnom uključivanju nuklearke Krško u elektroenergetski sustav.

Mjere ograničenja uvoza struje iz Hrvatske, te izvoza u Austriju i Italiju, uvedene prije tjedan dana kako bi se smanjio velik protok koji je ugrožavao sigurnost slovenskih dalekovoda, ostat će na snazi najmanje do utorka idućeg tjedna, piše u subotu ljubljansko "Delo", pozivajući se na izjave predstavnika slovenskog elektrogospodarstva ELES u kojima se upozorava na potrebu dodatnih ulaganja u prijenosnu mrežu i proizvodne kapacitete, kako bi se u budućnosti izbjegli problemi u opskrbi.

Nuklearka Krško - koja je nakon dva kraća isključenja u nedjelju i ponedjeljak opet sinkronizirana u mrežu - u ovoj će godini dati 5,5 teravatsati struje, a njena je sigurnost i dalje na visokoj razini, izjavio je u subotu za slovensku agenciju STA direktor nuklearke Stane Rožman. Među ostalim, već je planirano da se ispravi slabo projektno rješenje upravljanja turbinskim ventilima u fazi njihova rutinskog testiranja. U nedjelju su oni prilikom testa previše stegnuti što je dovelo do automatskog isključenja. Sustavi regulacije turbine i ventila bit će zbog te greške zamijenjeni.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodstvo nuklearke i stručnjaci iz slovenske Uprave za nuklearnu sigurnost ističu da u 22 godine komercijalnog djelovanja nuklearke Krško nije zabilježen nijedan incident s utjecajem na zaposlene i prirodni okoliš.

(Hina) xlfia ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara