Slovenija: Rop optimistično predstavio državni proračun

Slovenski premijer Anton Rop u ponedjeljak je u parlamentu predstavio državni proračun za iduću godinu, naglasivši da je riječ o "prvom europskom proračunu" Slovenije koja u svibnju iduće godine ulazi u članstvo Europske unije.

U idućoj godini slovenska vlada, naglasio je Rop, očekuje ponovno oživljavanje većeg gospodarskog rasta i rast izvoza koji su ove godine, zbog europske recesije, bili u zastoju.

Slovenski je premijer za iduću godinu najavio rast nacionalnog proizvoda od 3,6 posto, te inflaciju od 4 posto, naglašavajući potrebu "stabilnog i prilagodljivog javnog financiranja" u uvjetima priključenja EU-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Proračun za iduću godinu od oko 50 milijardi kuna računa s proračunskim deficitom od 1,5 posto nacionalnog proizvoda, jednakim kao u ovoj godini, te njegovo povećanje na 1,7 posto u 2005. godini.

Rop je naglasio da je u proračunska sredstva inkorporiran i očekivani prihod iz europskog proračuna od oko 400 milijuna eura u prvoj godini članstva u EU, te doprinos u europski proračun od 230 milijuna jer će država u prvih nekoliko godina članstva biti neto-primatelj, odnosno iz europskog proračuna više dobivati nego će u njega davati.

(Hina) fl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara