Slovenija: Rop optužio Janšu za čistke

Bivši slovenski premijer Anton Rop optužio je u petak sadašnjeg premijera Janeza Janšu za pripremu kadrovskih čistki, te najavio aktivnije djelovanje svojih liberalnih demokrata (LDS), najjače oporbene stranke u sadašnjem parlamentu.

Rop je na konferenciji za novinare rekao da je neprihvatljivo ponašanje Janšina ministra unutarnjih poslova Dragutina Mateta koji, kako je pojasnio, prekoračuje ovlasti ministra i miješa se u rad policije.

Time Slovenija postaje policijska država, ocijenio je Rop.

Kako su ovih dana javljali slovenski mediji, ministar unutarnjih poslova i direktor policije Darko Anželj došli su u sukob oko nekih imenovanja u policijskoj upravi i oko plana kontrole granice s Hrvatskom prema schengenskom režimu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rop je rekao da bi zaustavljanje schengenskog plana oslabilo sigurnost Slovenije i premijera Janšu pozvao da ne dopusti da tako oslabi njen položaj u Europskoj uniji.

Rop je osudio i odluku Janšine vlade da smijeni direktora državnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Janeza Prijatelja koji je na tom položaju bio više od 20 godina.

(Hina) xfl ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara