Slovenija ruši mostove i zatvara lokalne prijelaze na granici s Hrvatskom

STUPANJEM na snagu schengenske konvencije o međudržavnim granicama, Slovenija se obvezala na "uvođenje reda" na svim svojim granicama uključujući i 670 kilometara dugu granicu s Hrvatskom.

To konkretno znači da će Slovenija srušiti ili na razne načine blokirati 115 različitih mostova i cesta koje je do sada koristilo lokalno stanovništvo nastanjeno u pograničnim područjima dviju država, piše ljubljansko "Delo".

Za prelazak preko granice trebalo bi ostati tek 60 graničnih prijelaza od čega je njih 27 namijenjeno malograničnom prometu.

"Delo" navodi kako su nedavno već srušena dva lokalna mosta na rijeci Sutli, a s rušenjem će se nastaviti i u rujnu. Akcija zatvaranja spomenutih graničnih prijelaza, koju provodi ministarstvo za javnu upravu, izazvala je brojne negativne reakcije stanovništva s obje strane granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvaranje mostova između Dobovca i Bistrice na Sutli, o kojima se govorilo proteklih dana, izazvalo je mnoge probleme stanovništvu koje se svakodnevno kreće s obje strane granice gdje žive ili rade, ili im djeca žive u Hrvatskoj, a školuju se u Sloveniji.

Slovenija pak zatvaranje prijelaza pravda nužnim uvođenjem schengenskog sustava nadzora granice te opasnošću od ilegalne imigracije ili prekograničnog kriminaliteta. Također se tvrdi kako rušenje neće pogoditi građane koji žive uz granicu s Hrvatskom jer će nestati ili biti zatvoreni samo oni prijelazi koji se ne koriste često ili se zloupotrebljavaju za ilegalno prebacivanja migranata i kriminal.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara