Slovenija spremna za uključenje u EU

SLOVENIJA je spremna za uključenje u Europsku uniju 1. svibnja, a manje poteškoće mogle bi se pojaviti na području poljoprivredne politike i inflacijskih tokova, ocijenjeno je u četvrtak na zadnjem konzultativnom zasjedanju odbora EU Slovenija u Ljubljani.

"Inflacija se snižava i više se ne može očekivati mekani odnos prema tom pitanju", izjavio je ministar za europske poslove Janez Potočnik, dodajući da Sloveniju nakon uključenja mogu dočekati neki problemi, ali da će oni imati samo privremeni i jednokratni učinak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slovenska vlada već je ranije najavila da će do kraja ove godine domaću valutu fiksirati prema euru i smanjiti inflaciju kako bi ušla u mehanizam ERM II europskih tečajnica. Neki ekonomisti s tim u vezi očekuju teškoće oko prilagođavanje kamatnih stopa i odaziva izvoznih poduzeća koja su do sada računala na prednosti "klizećeg tečaja" domaće valute.

Slovenski ministar poljoprivrede Franci But ocijenio je pak u četvrtak da Sloveniji nakon ulaska u jedinstveno europsko tržište ne prijete nikakve restrikcije na području trgovine hranom i poljoprivrednnim proizvodima.

"Trgovat ćemo normalno od prvog dana, neće biti nikakvih ograničenja", rekao je But. On je najavio da će u razgovorima s EU Slovenija tražiti dodatne koncesije za olakšanje položaja svojih malih proizvođača sireva i za rad malih klaonica koje posluju za potrebe seoskog turizma.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara