Slovenija u predizbornoj utrci

U ZADNJI tjedan pred parlamentarne izbore koji se održavaju u nedjelju 3. listopada, dvije vodeće slovenske političke stranke koje predvode sadašnji premijer Anton Rop i njegov glavni izazivač Janez Janša ulaze s vrlo izjednačenim rezultatom.

Ulogu jezička na vagi koji će odlučiti izbore mogle bi imati manje stranke poput Jelinčičevih nacionalista i Slovenske pučke stranke Janeza Podobnika, ali i uspješnost zadnjeg tjedna izborne kampanje i oni glasači koji su još neopredijeljeni. To ističu komentari slovenskog tiska u vezi s najnovijim ispitivanjima javnog mišljenja koji su objavljeni du subotu.

Prema terenskom istraživanju "Dela", Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) ima potporu 21,5 posto birača, a Ropovi Liberalni demokrati Slovenije ((LDS) 21,3 posto. Valja istaći da je to prvo istraživanje koje Janši daje prednost u odnosu na Ropovu stranku kojoj su sve dosadašnje ankete davale prednost u dobivanju relativne većine u novom parlamentu kojega čini 88 zastupnika stranaka i dva pripadnika talijanske i mađarske manjine koje na posebnim izborima istog dana biraju etnički Talijani i Mađari.

Prema ispitivanju ljubljanskog "Dnevnika", u blagom vodstvu i dalje je LDS s 24,3 posto, a SDS je drugi s 23,2 posto.

Prednost LDS-a još je veća u anketi mariborskog lista "Večer" i pripisuje Ropu 22,5, a Janši 18,4 posto glasova.

Stranka sadašnjeg premijera Ropa bez sumnje će po broju mandata biti prva ili druga na izborima, ali na to hoće li ostati premijer utjecat će u prvom redu uspjeh ili neuspjeh njegovih sadašnjih koalicijskih partnera - Udružene liste socijalnih demokrata (ZLSD) Boruta Pahora i stranke Demokratskih umirovljenika (Desus), navodi u komentaru "Delo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema većini anketa, ZLSD je na trećem ili četvrtom mjestu, a zadnja ispitivanja govore da će Desus ipak ući u parlament i osvojiti možda 4 ili pet mandata.

S druge strane, komentira "Delo", uspjeh stranaka desnog centra ne ovisi samo o Janšinom rezultatu nego i o uspjehu demokršćana iz Nove Slovenije (N.Si) Andreja Bajuka, ali i tome kome će pripasti populistički glasovi - Zmagi Jelinčiču ili Janezu Podobniku.

Jelinčičeva Slovenska nacionalna stranka (SNS) i Podobnikovi pučani u ispitivanjima su gotovo izjednačeni s potporom koja se kreće oko 8 posto. Podobnikova stranka zadnjih je dana dobila zalet i popravila svoj rejting, osobito nakon incidenta kod Plovanije i više joj, čini se, ne prijeti ispadanje iz parlamenta i dobivanje manje od 4 posto glasova.

Budući da bi - kako pokazuje sadašnje stanje - rezultat na izborima mogao biti "neriješen", odnosno ako bi se ponovila situacija nakon izbora 1996. godine da lijevom centru nedostaje samo jedan glas za većinu u parlamentu, onda bi Jelinčičeva stranka bila spremna ući u novu vladu ako dobije jedan ministarski položaj, a Rop bi morao pristati na tu koncesiju - analizira u "Delu" Mišo Renko.

S druge strane, formula Janšina uspjeha za dobivanje većine u parlamentu, odnosno dobivanje potrebnog 46. glasa, mogle bi biti veće koncesije Podobnikovoj stranci u odnosu na Bajukovu stranku koja mu je do sada bila glavni izborni saveznik.

U suprotnom, sugerira komentar, Podobnik bi se ipak mogao odlučiti za pristupanje Ropovom bloku, onako kako se to dogodilo 1996. godine, kad je brat sadašnjeg predsjednika stranke Marjan Podobnik prelaskom na drugu stranu od tadašnjeg mandatara Janeza Drnovšeka za sebe iznudio položaj potpredsjednika vlade, ali i velike koncesije za svoju stranku i tzv. agrarni lobi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara