Slovenija: Večeras počinje "šutnja" pred referendume o EU i NATO

Večeras u 24 sata u Sloveniji počinje zakonski obvezna "šutnja" uoči referenduma o uključenju u Europsku uniju i NATO, koji će se održati u nedjelju i na kojima se 1,6 milijuna s "da" ili "ne" na glasačkim listićima odgovarati na pitanje žele li da se Slovenija na osnovi lanjskih poziva iz Kopenhagena i Praga uključi u članstvo tih organizacija.

"Odlučujemo se o sudbonosnim stvarima koje se tiču naše budućnosti", napisano je u apelu javnosti koji je nekoliko sati prije početka zabrane propagande koja bi mogla djelovati na odlučivanje građana izdao predsjednik parlamenta Borut Pahor, a supotpisalo više predsjednika parlamentarnih odbora. Pahor je ponovio službeno stajalište vlade i parlamenta, te većine političkih stranaka, da će pozitivno izjašnjavanje građana na oba referendumska pitanja ojačati međunarodnu poziciju Slovenije i jačanje njezina europskog profila, te da pri odlučivanju za ili protiv uključenja u NATO savez ignoriraju sadašnju iračku krizu koja je posljedica nejedinstva svjetske organizacije i EU-a.

Najnovija ispitivanja pokazuju da je uspjeh referenduma o EU zajamčen, a isto tako je vjerojatno da će se Slovenci odlučiti i za ulazak u NATO savez iako je američki napad na Irak, praćen i javnim demonstracijama u Ljubljani, smanjio entuzijazam javnosti.

Slovenske antiglobalističke organizacije u suprotnosti s vladom tvrde da je NATO Sloveniji i svijetu nepotreban vojni mehanizam iako je odigrao pozitivnu ulogu u vrijeme hladnog rata, kako dodaju. Birališta na kojima će Slovenci u nedjelju odlučivati o učlanjenju u EU i NATO bit će otvorena od 7 do 19 sati, a rezultati će biti poznati nekoliko sati nakon njihova zatvaranja.

(Hina) fl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara