Sloveniju zahvaća referendumska groznica

NAMJERA slovenske vlade da za 23. ožujka raspiše referendume o ulasku u Europsku uniju i NATO počinje izazivati negativne reakcije zbog kontroverzi oko datuma i forme u kojoj će doći do ´sudbonosnih odluka´.

Riječ je o samostalnoj odluci vlade, koja je ´donesena u četvrtak nakon što se činilo da će koalicija i oporba o tome postići kompromis´, izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare nekadašnji ministar obrane i oporbeni čelnik Janez Janša.

On tvrdi da nije isključeno da će Slovenci, barem što se tiče referenduma o ulasku u NATO, istu stvar morati vagati još jednom i to na obvezujućem zakonskom referendumu, a ne na savjetodavnom kakav je usvojila sadašnja vlada. ´To sada više nije nacionalni projekt nego projekt vladajuće koalicije´, izjavio je Janša koji mogući neuspjeh odlučivanja o članstvu u NATO savezu pripisuje pogrešnim procjenama Ropove vlade.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik ´Pokreta 23. prosinca´ dr. Borut Korun izjavio je pak u ponedjeljak da bi referendum o ulasku u Europsku uniju morao imati zakonski obvezujući karakter jer se na njemu glasuje o ´gubitku dobrog dijela nacionalne suverenosti´. Korun je izjavio da će parlamentu predložiti donošenje posebnog zakona o euroreferendumu, sličnog onome na koji su se Slovenci 23. prosinca 1990. godine odlučivali o izlasku iz Jugoslavije. I ovoga puta to bi morao biti obvezujući svenarodni plebiscit, a pozitivan ishod računao bi se samo u slučaju ako za uključenje u Europsku uniju glasuje natpolovična većina registriranih glasača, a ne samo onih koji dođu na birališta, izjavio je Korun.

Njegova nevladina udruga, bliska inače Slovenskoj pučkoj stranci, ima naziv upravo prema datumu slovenskog referenduma o osamostaljenju, a prijašnjih se godina s više inicijativa zalagala za očuvanje nacionalne samobitnosti i protiv ´popuštanja´ u pregovorima s EU, osobito kad je riječ o mogućnosti prodaje nekretnina i zemljišta strancima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara