Slovenska oporba protiv talijanskog zračnog štita

VIŠE slovenskih oporbenih stranaka pozvalo je vladu da objasni razloge zašto je obranu zračnog prostora u sklopu NATO saveza prepustila talijanskom zrakoplovstvu jer drže da je to iz povijesnih razloga pogrešno.

Slovenska nacionalna stranka u utorak je takvu odluku u priopćenju za javnost ocijenila "apsurdnom i neprihvatljivom". Predsjednik SNS-a Zmago Jelinčič posebno uvredljivim u pismu premijeru Antonu Ropu ocjenjuje to što će slovenskim nebom patrolirati zrakoplovi F-16 iz pete jurišne eskadrile.

Eskadrila 5. Stormo Giuseppe Cenni nazvana je po fašističkom pilotu koji je sudjelovao kao dobrovoljac na strani frankističkih sila u španjolskom građanskom ratu i potom u napadima fašističke Italije na bivšu Jugoslaviju, tvrdi čelnik slovenskih ultranacionalista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vladin potez neprimjerenim je ocijenila i Demokratska stranka (SDS) vodećeg oporbenog prvaka Janeza Janše. Janša je na sjednici vanjskopolitičkog odbora parlamenta ustvrdio da takva pogrešna odluka odražava slabo povijesno pamćenje i kod Slovenaca nepotrebno budi skepsu prema ulasku u NATO savez.

Činjenica da talijanski zrakoplovi sudjeluju u kontroli zračnog prostora ni u kojem slučaju ne ugrožava Sloveniju, ali izaziva nepotrebne sumnje kod stanovništva.

Anketa koju je ovih dana objavilo ljubljansko "Delo" pokazala je da 47 posto Slovenaca vjeruje da je prepuštanje dijela obrane iz zraka Italiji dobar potez, no gotovo isti broj ih vjeruje da je takva odluka bila nepravilna - 46,5 posto, te da je za zračnu kontrolu trebalo angažirati neke druge avione iz NATO-ovih baza u Europi.

S oporbenim strankama složio se, na opće iznenađenje, i jedan parlamentarni zastupnik vladajućih liberalnih demokrata. Nekadašnji veleposlanik u Bruxellesu Jaša Zlobec tvrdi da se radi o neinteligentnom potezu, odnosno "diplomatskoj i političkoj pljusci", te da slovenska vlada nije svjesna negativnih dimenzija tog inače simboličnog čina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara