Slovenska pučka stranka: Drnovšek pokušao prepustiti dijelove slovenskog teritorija

PARAFIRANIM sporazumom Drnovšek - Račan pokušalo se prepustiti dijelove slovenskog teritorija Hrvatskoj, ocijenila je u izjavi za javnost u četvrtak Slovenska pučka stranka (SLS), osvrćući se na kritike svog prijedloga rezolucije o granici s Hrvatskom, koju je u ponedjeljak uložila u parlamentarnu proceduru.

"Sporazum Drnovšek - Račan ne treba veličati jer je to bio pokušaj prepuštanja teritorija i mora, koji su neosporno slovenski, susjednoj Hrvatskoj", iznijela je Slovenska pučka stranka odgovarajući tako navodima oporbenog prvaka Jelka Kacina da je sporazum Drnovšek-Račan najviše što je Slovenija do sada postigla u pregovorima s Hrvatskom. On je također rekao da je to bio politički kompromis kojega se Slovenija nije odrekla, dok sadašnja vlada dovodi u pitanje njegove rezultate svojom Bijelom knjigom i rezolucijom Slovenske pučke stranke.

Kako u vezi s tim kritikama u izjavi navode slovenski pučani, da je sporazum Drnovšek-Račan stupio na snagu, onda Slovenija ne bi mogla proglasiti svoj ekološko-epikontinentalni pojas u Jadranu i proglasiti svojim teritorijem zaseoke na lijevoj obali Dragonje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenske političke stranke i dalje nastavljaju polemiku oko akcije pučana da se o graničnim pitanjima s Hrvatskom odredi parlament posebnom rezolucijom. Većina to u sadašnjem trenutku ocjenjuje kontraproduktivnim ili tvrde da je stvar slabo tempirana, te da njome Podobnikova stranka želi dobiti političke poene pred predstojeće parlamentarne izbore, što pučani opovrgavaju.

Svoje mišljenje o tome hoće li se pridružiti rezoluciji pučke stranke najavile su ovih dana i druge stranke u koaliciji premijera Janeza Janše, a stranka Nova Slovenija obznanila je da joj se rezolucija čini nepotrebnom jer je sve ono što traže pučani već sadržano u Bijeloj knjizi slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara