Slovenska vlada smatra da nema duga za neisporučenu struju iz Krškog

Slovenska vlada zaključila je da ne postoji dug prema Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) za neisporučenu struju iz nuklearne elektrane Krško od 1. lipnja 2002. do 11. ožujka 2003. godine, a to će stajalište na idućem sastanku međudržavnog povjerenstva za nuklearku Krško zastupati i slovenski predstavnici.

Riječ je o razdoblju od vremena kad je Hrvatski sabor ratificirao novi sporazum o nuklearci Krško, pa do vremena kad je to učinio i slovenski parlament.

"Ne vidimo razlog za arbitražu jer smo s hrvatskom stranom u fazi dogovaranja", rekao je za sutrašnje "Delo" u vezi s mogućom arbitražom oko 54 milijuna dolara odštete za neisporučenu struju Ivo Novak, podtajnik u slovenskom ministarstvu za okoliš, prostor i energetiku. On međutim dodaje da je suradnja dviju strana u provedbi ugovora o Krškom sada "bolja nego je ikada bila".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše "Delo" slovenska vlada načelno pristaje samo na razgovor o mogućoj odšteti za struju neisporučenu od dana kad je slovenski parlament ratificirao ugovor, pa do stvarne obnove isporuka struje HEP-u. Novak tvrdi da je "razvlašćenje" hrvatskog suvlasnika 1988. godine bilo motivirano neredovitim osiguranjem sredstava, što je onemogućavalo siguran rad nuklearke, te da se radilo o "izlazu u nuždi" uslijed problema likvidnosti koje je nuklearka tada imala. Što se tiče mogućih dugova HEP-u u 2003. godini stajalište je slovenske vlade da su oni podmireni podjelom profita od 7 milijuna eura iz prošle godine na oba suvlasnika, HEP i slovenski Eles Gen, navodi "Delo".

(Hina) xfl ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara