Slovenska vlada u četvrtak o nuklearki Krško

Slovenska vlada u četvrtak će na redovnoj sjednici raspravljati o tome kako odgovoriti na arbitražni postupak u vezi neisporučene struje iz nuklearke Krško što ga je pred međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova pokrenuo HEP, piše u srijedu ljubljansko "Delo".

Ministar gospodarstva Andrej Vizjak prošlog je tjedna najavio da će predložiti imenovanje ekspertne skupine od 12 stručnjaka, pravnika, financijskih eksperata i nuklearnih fizičara koji će se baviti pitanjem arbitraže.

Arbitražni postupak Sloveniju će stajati najmanje milijun eura, no ne bude li spor riješen u korist HEP-a, troškove će morati snositi hrvatska strana koja zahtijeva nešto više od 31 milijun eura za neisporučenu struju iz nuklearke od ratifikacije međudržavnog sporazuma o nuklearki u 2002. godini do ponovnog početka isporuka struje HEP-u u travnju 2003. godine, navodi list.

Branko Ogorevc, jedan od tri slovenska člana nadzornog odbora nuklearke i nekadašnji prokurist tvrtke Eles Gen koja je slovenski suvlasnik nuklearke, izjavio je za "Delo" da bi slovenska ekspertna skupina trebala najprije provjeriti je li međunarodni centar za investicijske sporove mjerodavan za spor.

Prema njegovim riječima, HEP tvrdi da je u spomenutom slučaju bila riječ o izvlaštenju (tj. oduzimanju vlasničkog udjela u nuklearki) pa pokreće postupak na temelju energetske povelje.

"Mislim da o izvlaštenju ne možemo govoriti jer je međudržavni sporazum o nuklearki u vremenu na koji se odnosi odštetni zahtjev već bio parafiran, a hrvatski su predstavnici u to vrijeme imali i članove u upravnom odboru", tvrdi Ogorevc koji dodaje da su "male mogućnosti" da HEP sa svojim zahtjevom uspije.

Međunarodni centar za investicijske sporove navodno je od HEP-a tražio da dopuni svoj arbitražni zahtjev, no u HEP-u to nisu željeli potvrditi, piše u srijedu "Delo".

(Hina) xfl ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara