Slovenski arhivisti odlaze u Beograd

SKUPINA stručnjaka slovenskog državnog arhiva dobila je od vlasti SR Jugoslavije dozvolu za istraživanje osjetljivih arhivskih materijala nekadašnje zajedničke države, među ostalim arhiva političke policije i materijala koji se odnose na likvidacije slovenskih domobrana vraćenih iz Austrije nakon završetka II. svjetskog rata, potvrdio je u razgovoru za ljubljanski list ´Dnevnik´ od ponedjeljka direktor Arhiva republike Slovenije Vladimir Žumer.

Sloveniju, piše list, zanimaju arhivi OZNE i KNOJ-a, bivše JNA, KPJ i komisije za istraživanje zločina okupatora i njihovih suradnika, te diplomatski arhiv, osobito gradivo koje se odnosi na Italiju odnosno Osimske sporazume. Isto tako, slovenski će arhivisti pokušati doći do popisa osoba koje su u Sloveniji bile praćene od strane tajne policije ili su s njom surađivale, ali i poslovnih podataka nekih slovenskih poduzeća poput ´Elana´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

List piše da je dvoje srpskih liberalnih političara iz vremena bivše Jugoslavije, Marko Nikezić i Latinka Perović, povjerilo slovenskom arhivu 35 kutija svog arhivskog gradiva koji se odnosi na političke prilike u 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća, ali će se to na želju donatora smjeti istraživati tek od 2020. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara