Slovenski kandidat za povjerenika EU Janez Potočnik

SLOVENSKI premijer Anton Rop i službeno je u srijedu kao kandidata svoje države za jedno od mjesta dodatnih 10 mjesta europskih povjerenika koje će dobiti zemlje koje u proširenu EU ulaze 1. svibnja ove godine predložio Janeza Potočnika, ministra za europske poslove u svojoj vladi.

"Potočnik je najbolji i najkompetentniji kandidat za europskog komesara iz Slovenije", rekao je Rop u srijedu na konferenciji za novinare.

Rop je rekao da je Potočnik vrlo dobro obavio i posao šefa slovenske pregovaračke ekipe u predpristupnim pregovorima, te da je oko njegove kandidature konzultirao stručnjake i političke krugove.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koje bi mjesto europskog povjerenika za Potočnika moglo biti pravo, Rop je ocijenio da je to neko od ekonomskih područja ili pitanje proširivanja EU-a.

Slovenska opozicija negativno je reagirala na Ropovu odluku, ne skrivajući razočarenje što predsjedniku Europske komisije nije ponuđeno više kandidata iz Slovenije jer je proces uključenja u EU bio nacionalni projekt u kojemu je sudjelovala i oporba.

"To je stvar političkog bontona, a imenovanje samo jednog kandidata je neprihvatljivo soliranje i Prodija stavlja pred gotov čin", rekao je ocjenjujući Ropov potez potpredsjendik oporbenih demokršćana Lojze Peterle.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara