Slovenski ministar poljoprivrede o hrvatskoj odluci

SLOVENSKI ministar poljoprivrede i šumarstva Franci But ocijenio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare da je odluka Hrvatskog sabora kojom je proglašena zaštićena ribolovnoekološka zona u Jadranu za Ljubljanu jednostrana i neprihvatljiva odluka.

Time su ugroženi naši interesi za slobodni ribolov u međunarodnim vodama Jadrana i naši interesi na području ekologije, izjavio je But, ocijenivši da je potez Hrvatske neeuropski i da je ona time vjerojatno za nekoliko godina odgodila ulazak u Europsku uniju.

But je najavio da će u okviru EU-a razgovarati o tom hrvatskom potezu i da će idućeg tjedna prilikom sastanka u Luxembourgu, gdje se sastaju ministri poljoprivrede EU-a s povjerenikom Europske komisije Franzom Fischlerom, pokušati postići zajedničko stajalište prema odluci Hrvatske, te moguće zajedničke mjere svih članica EU-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski je ministar rekao da stvarni učinak odluke o hrvatskoj zaštićenoj ribolovno-ekološkoj zoni na Jadranu koji će se pokazati na slovensko ribarstvo još nije poznat, ali je najavio jačanje ribolovnih potencijala svoje države.

But je najavio da će svojoj vladi predložiti posebne mjere za modernizaciju slovenske ribarske flote kako bi se u iduće 4 godine ona osposobila i za ribolov na otvorenom moru.

Slovenija će inzistirati i na ostvarivanju dogovora iz 1994. godine po kojemu Slovenija na osnovi kompenzacija ima pravo na ulov 1.500 tona plave ribe godišnje u hrvatskim teritorijalnim vodama, rekao je But.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara