Slovenski ministar protiv referenduma o "izbrisanima"

Slovenski ministar unutarnjih poslova Rado Bohinc rekao je da se protivi referendumu na kojemu bi se poništio "zakon o izbrisanima", akt kojim je parlament prošlog tjedna vratio pravo na prebivalište u Sloveniji za dvadesetak tisuća ljudi bez slovenskog državljanstva. L

"To bi bilo u izravnoj suprotnosti s odlukom ustavnog suda i bio bih vrlo začuđen ako bi ustavni sud ili parlament to dopustili", rekao je Bohinc u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Oporbeni čelnik Janez Janša počeo je s prikupljanjem potrebnih 30 zastupničkih glasova kako bi se takav referendum održao.

Bohinc je rekao kako je parlament prihvatio samo "tehnički zakon" o priznanju prava na boravak u Sloveniji i da zakon nije osnova za eventualne tužbe za odštetu ili druga prava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporbena stranka Nova Slovenija (N.Si) u ponedjeljak je u priopćenju za javnost navela da se prihvaćenom zakonu protivi jer on daje mogućnost da mirovine u Sloveniji ostvare oficiri bivše JNA koji su se nakon napada na Sloveniju 1991. godine povukli u BiH i Srbiju, no Bohinc je ustvrdio da takve opasnosti nema.

Prema podacima slovenskog MUP-a prihvaćeni zakon odnosi se posredno ili neposredno na oko 19.000 neslovenaca koji su ostali živjeti u Sloveniji i nakon 1992. Oko 10.000 ih se od te godine iselilo iz Slovenije.

(Hina) fl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara