Slovenski ministar unutarnjih poslova: Jorasu prijava, Mlinariću prosvjed

SLOVENSKI ministar unutarnjih poslova Rado Bohinc izjavio je u ponedjeljak da je postupanja hrvatske policije u najnovijem izgredu oko kontroverznog Jožka Jorasa bilo pogrešno, te da će na to u pismu upozoriti hrvatskog ministra unutarnjih poslova Marjana Mlinarića.

Zbog postavljanja barikada protiv Jorasa će biti pokrenut prekršajni postupak, izjavio je Bohinc nakon susreta s Jorasom na njegov zahtjev, ali je dodao da je postupak hrvatske policije koja je u petak oduzela osobne iskaznice trojici Jorasovih prijatelja bio "nepotreban i neadekvatan".

Bohinc je na konferenciji za novinare rekao da će u pismu hrvatskom ministru unutarnjih poslova Marjanu Mlinariću zatražiti da se protiv njih odmah zaustavi započeti postupak i da se ubuduće "stvari rješavaju tako da se održava atmosfera sporazumnog rješavanja graničnih pitanja".

Jorasova tri prijatelja, također članovi Slovenske pučke stranke, u petak su Jorasov građevinski materijal pokušali unijeti u Hrvatsku mimo graničnog prijelaza, zbog čega je Joras održao prosvjed na granici i zatvorio granični prijelaz Sečovlje.

Joras je nakon susreta s Bohincem rekao da se ispričava onima koji su zbog blokade morali čekati na granici, ali da će nastaviti s prosvjedima sve dok se taj problem ne riješi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Joras je na konferenciji za novinare nakon susreta s Bohincom rekao kako je svojim aktivnostima samo "upozoravao slovenske državne vlasti da ispune svoju dužnost" prema "60 slovenskih državljana" u zaseocima južno od Dragonje. U slučaju da to ne učini, rekao je Joras, slovenski ribari ostat će bez kruha jer će Piranski zaljev biti podijeljen po pola, a temeljna ljudska prava 60 Slovenaca doći će u pitanje, dodao je. Upitan da li je njegov prosvjed povezan s kandidaturom za parlament na listi Slovenske pučke stranke, Joras je rekao da je istina kako je član i kandidat te stranke, ali da njegova predizborna kampanja u tom smislu traje "već 14 godina".

Mišljenje običnih Slovenaca o Jožku Jorasu toliko je različito da ga jedni smatraju narodnim herojem, a drugi provokatorom koji uživa kad su u njega uperene kamere, pokazala je anketa koju je objavila komercijalna televizija POP-TV.

Da je kontroverzni pristaša Slovenske pučke stranke i njen kandidat na parlamentarnim izborima "borac za južnu granicu" smatra 39 posto ispitanika, "provokatorom" ga ocjenjuje 32 posto, "švercerom" 4 posto, a romantičnim "Don Kihotom" u borbi s državnom birokracijom - 17 posto. Na Jorasovo ponašanje i izazivanje izgreda na granici najviše je primjedaba među njegovim zemljacima na slovenskoj obali, gdje se u raspravama najčešće spominje da on i nije "autohtoni primorac" i da je nakon povratka s privremenog rada u Njemačkoj kuću napravio na hrvatskoj strani jer su komunalna davanja sjeverno od Dragonje bila mnogo veća.

(Hina) xfl ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara