Slovenski ombudsman ukazuje na probleme manjina

Slovenski čuvar ljudskih prava, ombudsman Matjaž Hanžek izjavio je u četvrtak da očekuje da će o aktualnim problemima s područja svog djelovanja moći razgovarati s premijerom Janezom Janšom. Kao aktualne probleme s područja zaštite ljudskih i manjinskih prava u Sloveniji Hanžek je naveo pitanje "izbrisanih" neslovenaca, polemike oko gradnje prvog vjerskog objekta za slovenske muslimane, odnos prema romskoj zajednici i netolerantne izjave nekih političara.

Hanžek je posebno problematizirao događaje u jednoj osnovnoj školi u Novom Mestu sa 10 do 15 posto romskih učenika i namjeru Ministarstva prosvjete da u njoj osnuje posebne odjele.

Riječ je, naveo je Hanžek, o stigmatizaciji djece, te kršenju postupka prema kojemu za takve promjene treba dobiti odobrenje roditelja. Hanžek je rekao da pozdravlja jamstva Ministarstva prosvjete da posebni odjeli neće biti napravljeni samo za Rome, odnosno etničko sastavljeni, nego da će u nastavne skupine za učenike sa slabijim uspjehom biti uključena i neromska djeca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hanžek se kritično osvrnuo i na javne izjave nekih slovenskih političara kojima se potiče netolerancija, te rekao da su njegovi kolege iz inozemstva njima šokirani, misleći na izjave potpredsjednika parlamenta Saše Pečeta da s crncem ne bi nikada popio kavu i slične

(Hina) xfl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara