Slovenski parlament odgodio odluku o deblokadi Hrvatske

Tekst: Z.J.
Foto: Arhiva (AFP)

ODBOR slovenskog parlamenta za poslove Europske unije je danas trebao raspraviti različita stajališta o otvaranju ili zatvaranju 11 hrvatskih poglavlja, ali je sjednica prekinuta. Međutim, na samom početku sjednice je došlo do nekih proceduralnih pogrešaka te je sjednica prekinuta, rekla je predsjednica odbora Darja Lavtižar Bebler.

Na kolegiju predsjednika parlamenta će se odlučiti termin nastavka sjednice, a odlučit će se i o zahtjevu oporbenih stranaka o izvanrednoj sjednici parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o pregovorima s Hrvatskom. Neslužbeno se navodi da je upravo taj zahtjev oporbe razlog prekida današnje sjednice. Podsjetimo, oporbene stranke smatraju da je na zadnjem susretu s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, slovenski premijer Borut Pahor iznio izmijenjena stajališta slovenske vlade i "izdao slovenske nacionalne interese.

Pahor protiv Kosor: Dogovor prema drugom Rehnovu prijedlogu

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor u četvrtak je, braneći svoj dogovor o deblokadi i nastavku hrvatskih pristupnih pregovora, te razgovora o graničnom prijeporu, rekao da će se u ponedjeljak sastati i s predsjednicima parlamentarnih stranaka i izvijestiti ih o sadržaju svog dogovora s hrvatskom premijerkom.

Dogovor "omogućuje nastavak razgovora o drugom Rehnovu prijedlogu u kojemu je spomenut slovenski kontakt s otvorenim morem, te da se granično pitanje sa susjednom državom riješi još prije njena ulaska u EU", zaključio je Pahor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara