Slovenski parlament održao svečanu sjednicu u povodu 60. obljetnice II. sv. rata

Slovenski parlament održao je u ponedjeljak svečanu sjednicu u povodu 60. obljetnice završetka drugog svjetskog rata, a premijer Janez Janša izjavio je na centralnoj proslavi tog datuma u Cankarevom domu u Ljubljani da su u demokratskom društvu normalni različiti pogledi na drugi svjetski rat i ono što se nakon toga dogodilo.

"Budući da se razlikujemo politički i ideološki, dopustimo i razlike u pogledima na povijesne događaje. Morat ćemo s tim razlikama živjeti. Kao i mnogi drugi narodi, ni mi nećemo naći naše jedinstvo u prošlosti koja nas je dijelila nego u onoj koja nas je ujedinila", rekao je Janša, dodajući da je element nacionalnog ujedinjenja u prvom redu sadašnjost i budućnost.

Na Europsku uniju, rekao je Janša, valja gledati kao na "najveći mirotvorni projekt u povijesti čovječanstva" cilj kojega je sprječavanje tragedija poput one koja se dogodila u drugom svjetskom ratu.

Janša je rekao da su slovenski partizani-antifašisti u drugom svjetskom ratu bili na pravoj strani jer su se oduprli nacizmu i fašizmu i nosili glavni teret borbe, te da su omogućili ujedinjenje slovenskog primorja s maticom, ali da je poslijeratna blokovska podjela dovela do nepravdi zbog ostanka dijela slovenskog naroda izvan tadašnje Jugoslavije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad je došlo do podjele saveznika, našli smo se u nedemokratskom, istočnom bloku", rekao je Janša, dodajući da su izvan Slovenije ostali Trst i Gorizia koje "demokratski Zapad" nije želio "prepustiti komunističkom bloku".

"Više od stotinu tisuća Slovenaca ostalo je s onu stranu željezne zavjese", rekao je Janša na proslavi završetka II. svjetskog rata.

(Hina) xfl ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara