Slovenski parlament prihvatio dopune pomorskog zakonika

SLOVENSKI parlament u petak je uz potporu svih zastupničkih skupina podržao dopune pomorskog zakonika.

Kako je javila slovenska agencija STA, dopunama se u slovenskom unutarnjem pravu uspostavlja pravna podloga za proglašenje morskih pojaseva na koje, kako se navodi, Slovenija ima pravo kao država s teritorijalnim izlazom na otvoreno more. Za dopunu je glasovao 61 od 90 zastupnika, a nitko nije bio protiv.

Dosadašnji pomorski zakonik definirao je Sloveniju kao državu s unutarnjim vodama i teritorijalnim morem bez epikontinentalnog pojasa i bez mogućnosti proglašenja morskih pojasa zbog zemljopisnog položaja dok se promjenama zakonika uključuje "ostvarenje suverenih prava" i izvan unutarnjih i teritorijalnih voda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je u utorak u ime vlade objasnio slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, prihvaćanje dopuna pomorskog zakonika samo po sebi ne znači da će Slovenija morski pojas proglasiti nego samo daje pravnu podlogu za to, a o eventualnom proglašenju pojasa parlament bi trebao posebno odlučivati.

Rupel je dopune tada obrazložio i zaključcima nedavne Venecijanske konferencije po kojima bi, kako je naveo, proglašenje morskog pojasa moglo postati "formalno potrebno u sklopu dogovora sredozemnih i jadranskih država" o zajedničkim mjerama za zaštitu mora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara