Slovenski parlament promijenio ustav radi ulaska u EU i NATO

SLOVENSKI parlament usvojio je popodne sa 71 glasova za i osam protiv promjenu dvaju ustavnih članaka koji omogućuju pravne promjene potrebne za ulazak u Europsku uniju i NATO te provedbu referenduma za pristup tim organizacijama.

Ustavni zakon o promjenama 47. i 68. članka ustava predviđa da parlament dvotrećinskom većinom svih zastupnika može prenijeti izvršavanje dijela suverenih prava na organizacije koje se temelje ´na poštivanju ljudskih prava, temeljnih sloboda, demokracije i pravne države´, te da Slovenija može ´ući u obrambeni savez s državama koje se temelje na poštivanju tih vrednota´.

Ustavnim promjenama definira se i punovažnost već raspisanog referenduma o ulasku u Europsku uniju i NATO budući da referendumska pravila do sada nisu bila sasvim jasna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Referendumi će uspjeti ako se za referendumska pitanja opredijeli više od polovice glasača koji su izašli na glasovanje, pri čemu će se računati samo važeći listići.

Protiv ustavnih promjena bile su samo Nacionalna stranka (SNS) i Stranka mladih (SMS) koji se protive ulasku u EU i NATO.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara