Slovenski političari nisu ujedinjeni u ocjeni francuskog "ne" europskom ustavu

Nedjelja kad se većina francuskih birača odlučila za "ne" ustavu Europske unije bio je slab dan za Europu, ocijenio je u ponedjeljak slovenski predsjednik Janez Drnovšek, dok je premijer Janez Janša kazao da odluka Francuza treba zabrinuti i ostale, ali da se neće dogoditi ništa dramatično, a nastavit će se i europska politika otvorenih vrata prema novim članicama. L

Ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel rekao je pak da će francusko ne europskom parlamentu zakočiti proces širenja jer će se europske elite orijentirati na druga pitanja, a bivši premijer Anton Rop da će do kašnjenja u procesu širenja sada sigurno doći i da će to zbog interesa da u EU što prije uđe i Hrvatska Sloveniji štetiti.

Čelnik slovenskih nacionalista Zmago Jelinčič rekao je da će zbog negativnog glasa francuskih birača sada doći u pitanje i uvođenje eura u Sloveniji, te da će Slovenija sada doći u slabiji pregovarački položaj o gra nici s Hrvatskom.

Slovenski mediji ističu da, ako se ne nađe alternativni scenarij, francuski ne europskom ustavu znači i to da Slovenija sadašnjom EU neće predsjedavati u "trojci" s Portugalom i Njemačkom, nego samostalno na šest mjeseci, s time što će njen mandat zemlje-predsjedateljice započeti 1. siječnja 2008. godine. Prve analize govore da je riječ o skupljem i za Sloveniju nepovoljnijem rješenju.

(Hina) xlfia ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara