Slovenski političari o glavnim izazovima 2003. godine

USPJEŠNA priprema referenduma za ulazak u Europsku uniju i NATO saveza glavna je zadaća slovenske politike na početku ove godine, ocjena je koju su u razgovoru za ljubljansko ´Delo´ iznijeli čelnici vodećih stranaka i predsjednik slovenske vlade Anton Rop.

´Uz to, naglasak ćemo dati na znanje kao osnovni motivator društvenog razvitka, smanjenje inflacije i nezaposlenosti, te aktivniju provedbu programa štednje kako bi se smanjio budžetski deficit´, izjavio je za vodeći slovenski list premijer Rop. Sa njim su se složili i predsjednik parlamenta Borut Pahor, te ministar poljoprivrede Franci But, inače predsjednici dviju koalicijskih stranaka koje kolaboriraju u Ropovoj vladi.

Oporbeni čelnici drže pak kako Slovenija većinu ´domaćih zadaća´ potrebnih za ulazak u Europu mora izvršiti kod kuće.

´Za slovensku je politiku u ovoj godini glavni zadatak uspostava demokratske ravnoteže. Ako do toga ne dođe, monopoli i korupcija do te će mjere nagristi slovensko društveno tkivo, da će ulazak u integracije za duže vrijeme ostati neiskorištena prilika´, ocjena je koju je dao predsjednik oporbenih socijaldemokrata Janez Janša.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atipičnu ocjenu o glavnim pitanjima za ovu godinu dao je čelnik Nacionalne stranke Zmago Jelinčič.

´Uz saniranje posljedica slabog dogovora s Europskom unijom, glavna je zadaća o konferencija o sukcesiji Jadranskog mora

koju namjeravam organizirati u Beogradu kroz nekoliko mjeseci. Slovenska vlada mora zauzeti čvršće stajalište prema Hrvatima, a ne biti servilna kao do sada. Moramo Europu uvjeriti da bi se Europska unija povećala ako Sloveniji pripadne Istra´, izjavio je za ljubljansko ´Delo´ vodeći slovenski populist Zmago Jelinčič.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara