Slovenski političari o potpisivanju sporazuma s EU

POTPISIVANJE pristupnog sporazuma s Europskom unijom za Sloveniju ima simboličnu i povijesnu dimenziju, ocjenjuju u srijedu vodeći slovenski političari.

"Čvrsto sam uvjeren da ćemo tu priliku uspjeti iskoristiti", rekao je u Ateni premijer Anton Rop. On je, međutim, dodao da će Slovenija, zbog skromnih sredstava koja je Europska komisija namijenila novim članicama, idućih godina najveću pozornost morati pridati smanjenju inflacije na trećinu sadašnje kako bi se mogla uključiti u europski tečajni mehanizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U kratkom govoru prilikom potpisivanja sporazuma s Europskom unijom Drnovšek je ocijenio da je udružena Europa zajednica zajedničkih vrijednosti te da treba prevladati negativna iskustva 20. stoljeća u Europi koju su karakterizirali ratovi.

Dodao je da je potpisivanje sporazuma plod nastojanja koja su trajala više od 10 godina i zauzeo se za daljnji proces integracije starog kontinenta prema "istoku i jugoistoku".

Ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je pak da se s današnjim danom položaj Slovenije u međunarodnoj zajednici mijenja iz korijena, te da ona iz "mirne domaće luke" ulazi "na otvoreno more gdje za nju vrijede pravila i običaji Europe".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara