Slovenski premijer namjerava referendume raspisati za 23. ožujka

Slovenski premijer Anton Rop izjavio je u četvrtak da njegova vlada namjerava referendume za ulazak u Europsku uniju i NATO savez raspisati 23. ožujka, prije potpisivanja protokola s NATO savezom i ugovora o pridruživanju s EU.

Bit će to, pojasnio je Rop nakon sastanka tzv. euroatlantske koordinacije, savjetodavni referendumi, a ne obvezujući referendumi na osnovi ustavnog zakona, kako je to predlagala oporba.

Rop je pozvao opozicijske stranke da do kraja tjedna podrže vladu u odluci o raspisivanju referenduma. Predsjendik socijaldemokrata (SDS) i nekadašnji ministar obrane Janez Janša smatra da odluka vlade nije dobra i ne isključuje da će nakon spomenutog referenduma biti potrebno raspisati i obvezujuće načine izjašnjavanja birača.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Nikad nećemo pozvati naše članove da glasuju protiv ulaska u NATO, na referendumima će svi bez obzira na stranke glasovati po svojoj savjesti´, rekao je Janša.

Istraživanja javnog mnijenja govore da je uspjeh referenduma o ulasku u EU u Sloveniji zajamčen, no problem je preniska potpora ulasku u NATO.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara