Slovenski premijer Rop brani Rupela

Slovenski premijer Anton Rop u srijedu je odbio mogućnost zamjene ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela uslijed afere "diplomatska akademija", ali je dao do znanja da bi očekivao njegovu ostavku ako protiv Rupela bude podignuta optužnica.

"Rupel dobro obavlja posao ministra", rekao je Rop na konferenciji za novinare, dodajući da bi pokrenuo postupak o smjeni Rupela ili bilo kojeg drugog ministra u slučaju da se ustanovi da pojedini slučaj blokira rad vlade. Rop je rekao da bi se na razgovor s Rupelom oko moguće zamjene odlučio tek u slučaju da protiv njega bude podignuta optužnica.

Tužiteljstvo protiv Rupela vodi istragu da je pokušajem osnivanja nove diplomatske akademije u Portorožu možda zlorabio svoje ovlasti jer je nepostojećoj instituciji namijenio sredstva ministarstva, dok Rupel takve tvrdnje odbija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tužiteljstvo je najavilo da će odluku o eventualnom pokretanju kaznene istrage donijeti nakon ispitivanja Rupela početkom idućeg mjeseca.

Slovenski mediji u srijedu su ponovo izašli s kombinacijom kako bi u slučaju Rupelove ostavke na njegovo mjesto došao Danilo Tuerk (Tirk), nekadašnji predstavnik Slovenije u UN-u, a sada pomoćnik Kofija Annana za politička pitanja. Neki u kombinacijama navode i Jelka Kacina, predsjednika parlamentarnog odbora za vanjsku politiku i istaknutog člana LDS-a, najveće stranke u vladajućoj koaliciji.

(Hina) fl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara