Slovenski premijer traži izvješća o financijskoj aferi

SLOVENSKI premijer Anton Rop zatražio je od nadležnih službi izvješće u vezi s istragama koje se vode o financijskoj tvrtki "Orion" iz Ljubljane za koju se sumnja da je zelenaškim kamatama i sumnjivim hipotekarnim kreditima oštetila oko 5.000 građana i poduzeća.

Kako je u utorak pojašnjeno u Ropovu kabinetu, izvještaji su zatraženi od ministarstava pravosuđa, financija i gospodarstva, te ureda za borbu protiv korupcije, kako bi se provjerili jesu li navodnim masovnim prijevarama i sumnji da se preko "Oriona" prao novac kumovale i sistemske greške u zakonodavstvu.

O aferi oko "Oriona" na zahtjev oporbe početkom idućeg mjeseca održat će se i posebna sjednica parlamenta, a stvar dobiva i međunarodne dimenzije budući da je financijska tvrtka iz Ljubljane u 88-postotnom vlasništvu jedne britanske tvrtke čiji su odvjetnici već najavili tužbe protiv slovenskih dužnosnika koji su o navodnim sumnjama govorili u javnosti i medijima.

Osnovna prijevara na koju upozoravaju ovih dana klijenti "Oriona" bila je u ugovorima koji su se ovjeravali kod jednog bilježnika koji ih nije upozoravao da dokumenti predviđaju da se kredit u slučaju neplaćanja kamata pretvori u vlasništvo na nekretnine, a osim toga iz ugovora nije jasno što je kamata, a što provizija, pa su zajmovi tako bili vrlo skupi, a uzimani su zbog novčanih nevolja ili opterećenja na redovne dohotke kojima banke limitiraju davanje svojih kredita.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poseban "dinamit" u cijeloj priči o "Orionu" daje pisanje nekih medija da se neke političke stranke vezane uz cijeli posao (među ostalim i preko leasing-automobila), te veze "Oriona" s propalom bankom "SIB", što je prošle godine bila najveća financijska afera koja se povezivala s jednom strankom u vladi i ljudima s njom povezanima.

Iako se policijska istraga oko "Orionovih" kredita vodi u Murskoj Soboti, Krškom i nekim drugim mjestima, čelnik slovenske opozicije Janez Janša izjavio je da je čudno što su mediji i ovaj put "bili brži od istražitelja", te otkrili mrežu povezanih poduzeća za davanje kredita iz kojih su isti ljudi ili vlasnici. Janša sve povezuje i sa "SIB" bankom, od lani u procesu likvidacije nakon što ju je preuzela Nova ljubljanska banka (NLB), najveća domaća financijska ustanova. Janša tvrdi da je NLB na tom poslu dobro zaradila i da "vrhovi" afere oko propasti banke u vlasništvu ljubljanske općine nisu otkriveni, ili da istraga ide presporo.

Državni tržišni inspektorat objavio je da se "Orionom" bavio prije godinu i pol dana, ali da nisu otkrivena veća kršenja propisa. Glavno je mišljenje pravnika da se "Orion" pravno pokrivao maskirajući potrošačke kredite za koje treba imati posebnu licencu hipotekartnom klauzulom zbog čega i uvjeti takvog kreditiranja ili obveze zajmotražitelja nisu bili transparentni.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara