Slovenski stručnjaci: Kurjak naplaćivao donirane jajne stanice

Slovenski stručnjaci: Kurjak naplaćivao donirane jajne stanice

TIM VJEŠTAKA iz Ljubljane sugerira svim ženama za koje policija i odvjetništvo sumnjaju da su začele tuđom jajnom stanicom, odnosno rodile, naprave DNA analiza.

U kaznenoj prijavi iz kolovoza 2003. koju je sastavilo Državno odvjetništvo stoji da je četvero djece u Hrvatskoj rođeno na taj način, piše Slobodna Dalmacija.

U izvješću sudsko-medicinskog tima Medicinskog fakulteta u Ljubljani zaključeno je da je ginekolog Asim Kurjak donacije jajnih stanica u Hrvatskoj radio bez zakonske regulative, te da je naplaćivao donirane jajne stanice.

Slovenski stručnjaci se pozivanju na potvrde triju pacijentica koje su hrvatskoj policiji izjavile da su kod Kurjaka više puta bile uključene u program izvantjelesne oplodnje doniranim jajnim stanicama nepoznatih donatorica. Da je Kurjak naplaćivao oplodnju svjedoči račun od 7700 kuna, koji je priložila jedna od pacijentica.

Vještačenje od slovenskih stručnjaka je zatražio Županijski istražni sud, kao drugo mišljenje nakon vještačenja Ministarstva zdravstva RH. Potpisao ga je prof. dr. Jože Balažić, te viši savjetnici prof. dr. Elko Borko, prof. dr. Veljko Vlajisavljević i prof. dr. Borut Gorišek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako Kurjak nema pisane ovjerene pristanke donatorica i pacijentica koje su primale jajnu stanicu, pa je manipulacija jajnim stanicama etički i stručno-medicinski neprihvatljiva, slovenski vještaci preporučili su svim ženama koje su začele tuđom jajnom stanicom, odnosno rodile, da naprave DNA analizu.

"Pacijentice koje su zatrudnjele, a predmet su ovog ispitivanja, negiraju trudnoću doniranom jajnom stanicom, odnosno o tome ne žele davati izjave. Zbog toga i zbog oskudnosti drugih medicinskih podataka, nemoguće je donijeti definitivan i točan zaključak.

Naše povjerenstvo, s druge strane, na osnovi postojeće medicinske dokumentacije ne može isključiti i upotrebu doniranih jajnih stanica kao metode liječenja neplodnosti u MM centru.

To potvrđuje i otpusno pismo za gospođu M.S. gdje je izričito napisano da je imenovana donator jajne stanice za L.V. Na tu mogućnost upućuju iz izjave B.G., M.P. i B.K.", stoji u izvješću koji posjeduje splitski dnevnik.

Prema podacima do kojih su u istrazi došli slovenski stručnjaci, Kurjak je godišnje provodio 10-15 postupaka oplodnje doniranom jajnom stanicom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara